Česku chybí zubaři, pohotovosti hlásí nával pacientů

Praha – Kvůli nedostatku zubních lékařů začínají být přeplněné pohotovosti. Právě tam totiž míří lidé, kteří nemají svého stomatologa. Lékaři odcházejí do důchodu a jejich ordinace často nikdo nepřevezme. Například v Ostravě momentálně přijímá nové pacienty podle informací stomatologické komory jediný lékař.

Obrovský nárůst pacientů hlásí například moravskoslezská zubní pohotovost. Lékaři tam za prvních devět měsíců roku ošetřili téměř o tisíc lidí více, než za stejné období loni. V Moravskoslezském kraji žije přes milion lidí, nové pacienty tam ale aktuálně přibírá pouze sedm zubařů. V Ostravě má volnou kapacitu dokonce jen jediný.

Na pohotovostní zubařské křeslo v ostravské městské nemocnici stále častěji usedají i lidé ze sousedního Polska nebo Slovenska. Noční nebo víkendová pomoc je tam totiž mnohonásobně dražší. „My je nevyléčíme, my jim opravdu můžeme poskytnout jen první pomoc,“ říká Blanka Chvílová, stomatoložka. Zubní pohotovost v Ostravě je jediná pro celý Moravskoslezský kraj.

Počty zubařů, kteří přijímají nové pacienty:

  • Moravskoslezský kraj 7
  • Ústecký kraj 8
  • Liberecký kraj 5

Zdroj: Česká stomatologická komora

Nedostatek zubních lékařů trápí i pacienty v ostatních částech republiky. V Ústeckém kraji připadá na každých sto tisíc obyvatel jeden zubní lékař, který nemá přeplněnou kartotéku. Sehnat zubaře je problém i pro Liberečany. V kraji, kde žije téměř půl milionu lidí, má volno jen pět zubních lékařů. Zubaři přiznávají, že jedním z důvodů, proč je jich málo, jsou vysoké pořizovací náklady na základní vybavení ordinace, které se pohybují kolem milionu korun. Začínající zubař si v průměru vydělá dvacet tisíc korun.

Ceny základního vybavení ordinace stomatologa:

  • Zubařské křeslo s příslušenstvím 500 tisíc korun
  • Sterilizátor 300 tisíc korun
  • Rentgen 200 tisíc korun

Kromě drahého zařízení je dalším problémem zubařů i samotné proplácení péče, kvůli kterému se některým ordinace ani nevyplácí. Nedávno proto chtěli, aby si pacienti platili amalgámové plomby, to se ale prosadit nepodařilo. Problémem je ale i věkové složení lékařů. „Největší skupina zubních lékařů, asi 3 000, je mezi 55 a 65 lety,“ říká Jan Černý, Česká stomatologická komora. Záchranou pro české zubní ordinace by mohlo být to, že kromě čerstvých absolventů roste i počet dalších nových studentů.

Česko se potýká s nedostatkem zubařů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod