Pojišťovny varují před zřizováním elektronické zdravotní karty

Praha - Boj o klienty zdravotních pojišťoven před koncem roku přitvrzuje. Hned několik pojišťoven varuje před praktikami dealerů, kteří v těchto dnech přemlouvají jejich pojištěnce, aby si zřídili elektronickou zdravotní kartu u společnosti IZIP. Zároveň s přihláškou prý podepisují přeregistraci ke Všeobecné zdravotní pojišťovně na základě mylných informací. VZP se od způsobů dealerů distancuje s tím, že si je najímá společnost IZIP. Ta pochybení externích obchodních zástupců odmítá.

Přibližně stovka klientů Zaměstnanecké pojišťovny Škoda se nechala přemluvit ke zřízení elektronické zdravotní karty u společnosti IZIP. Tu nabízejí obchodní zástupci při osobních návštěvách. Elektronická zdravotní karta má sloužit k zapisování veškerých údajů o pacientovi, a zpřístupnit je tak v případě potřeby všem doktorům. To se mnoha klientům zdá jako dobrý nápad, jenže někteří obchodní zástupci údajně zamlčují jeden důležitý fakt.

Tomáš Staněk, mluvčí společnosti IZIP

„Jsme schopni dát ruku do ohně za to, jak je (obchodní zástupce) školíme. Lidská chyba samozřejmě vždycky může nastat a my jsme připraveni ty lidské chyby okamžitě řešit.“

Reportáž Václava Svobody a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Podpisem smlouvy, ve které klient pojišťovny povoluje zanesení svých záznamů do elektronické databáze, totiž zároveň stvrzuje přechod od stávající pojišťovny k VZP. Ta platí společnosti IZIP osm set korun za získání každého nového klienta. VZP, která IZIP částečně spoluvlastní, se od takového nabírání nových klientů distancuje. Takové nabírání klientů se ale nezdá ani společnosti IZIP, protože si najímá externí obchodní zástupce, kteří pod hrozbou vysokých pokut podepisují kodex a čestné prohlášení, že nebudou podávat mylné informace či lhát.

Své klienty teď ale varují i další pojišťovny. Metal-Aliance, Pojišťovna ministerstva vnitra nebo OZP. Podle nich jsou praktiky některých dealerů nekalým konkurenčním jednáním. Pojištěncům totiž prý často o stávající pojišťovně neříkají pravdu. „Je to přímo nějaká lživá informace o naší zdravotní pojišťovně. Že končí, že fúzuje, že má finanční problémy, což nikdy není pravda,“ konstatuje mluvčí OZP Mario Böhme. Všeobecná zdravotní pojištovna po tomto zjištějí slibuje klientům, kteří k ní přešli na základě takových mylných informací, že je připravena jejich přihlášky stáhnout.