Brožová chce Kučerovi upravit rozvrh tak, aby už nemohl soudit

Praha – Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová nechce, aby místopředseda soudu Pavel Kučera před svým odchodem do penze ještě rozhodoval jakékoliv případy. Navrhne kvůli tomu změnu rozvrhu práce soudu tak, aby se Kučera mohl věnovat jen výkonu státní správy. Brožová Kučerovi vytýká, že se chtěl svou rezignací vyhnout výsledku kárné žaloby. Předsedkyně Nejvyššího soudu už také přemýšlí o Kučerově nástupci, zvažuje prý čtyři až pět jmen. Místopředsedu Nejvyššího soudu ale musí jmenovat prezident republiky.

Brožová už v sobotu naznačila, že Kučera by podle ní dále soudit neměl. Důvodem je to, aby někdo později nemohl zpochybňovat rozhodnutí Nejvyššího soudu kvůli problematickému ukončení kárného řízení, v němž Kučera nepravomocně přišel o talár.

Podle Kučery je to však zbytečná obava. „Já rozhoduji v senátu, kdyby další členové senátu měli výhrady k mému způsobu rozhodování, tak mě bez problémů přehlasují,“ řekl Kučera. To, že už by do konce roku neměl soudit, považuje Kučera za šikanování. „Po těch zkušenostech, které mám, tak už počítám se vším, ale tohle se mi zdá přímo extrémní,“ podotkl Kučera v Otázkách Václava Moravce. 

Kučera byl tento týden nejprve ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) dočasně zproštěn funkce soudce. Udělal však nečekaný protitah a sám rezignoval. Tím pozbylo dočasné zproštění platnosti a začala běžet zákonná tříměsíční lhůta, v níž Kučera po rezignaci ještě zůstává soudcem. Kárný senát Nejvyššího soudu hned poté musel kárné řízení zastavit ještě předtím, než mohl věcně projednat Kučerovo odvolání. Navíc senát také zrušil nepravomocný výrok, jímž Vrchní soudu v Praze dříve zbavil Kučeru taláru. Kučera tak odejde do penze s formálně čistým štítem. Brožová věří, že její i Kučerovy postoje „prověří čas“. 

Kárnou žalobu na Kučeru podala Brožová kvůli ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Přímým důvodem byly tři schůzky s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Na setkáních se Kučera údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“. Kučera vše popírá.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24