Kdo s kým a proti komu? Po volbách se ale začíná od nuly, říká politolog

Praha - Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka odmítl povolební spolupráci s hnutím ANO i se Zemanovci. Strany označil za účelové projekty, které jsou rizikem pro stabilitu vlády, a naznačil možnou paralelu s Věcmi veřejnými. Pokud ČSSD volby vyhraje, bude podle Sobotky hledat podporu především u komunistů a lidovců. Jenže lidovci deklarují, že do koalice s komunisty nepůjdou. S lidovci by si dokázal spolupráci představit zase lídr ANO Andrej Babiš. Po volbách ale může být vše jinak: jak upozorňuje politolog Daniel Kroupa, po zavření volebních místností se začíná od nuly.

„Dá se předpokládat, že bude po volbách tak silná turbulence, že voliči zapomenou, co se říkalo v předvolební kampani… začne se od nuly. Politici se budou chovat tak, jako kdyby před volbami nic neříkali,“ řekl ČT24 Kroupa. Vedoucí katedry politologie a filozofie UJEP také kritizoval předvolební kampaň, která je bez nápadů. „Jednotlivé strany nemůžete podle billboardů rozlišit.'Chceme fungující stát' si může napsat kterákoliv strana odleva doprava, i ta radikální,“ uvedl Kroupa s odkazem na slogan ČSSD.

Pokud sociální demokracie potvrdí svou roli favorita voleb, chce vytvořit jednobarevnou vládu s podporou co nejmenšího počtu etablovaných a podobně orientovaných politických stran. „To, co přirozeně podle mého názoru bude rozhodující, je, do jaké míry občané zopakují chybu, kterou udělali v roce 2010 s Věcmi veřejnými, a podpoří nové účelové politické projekty,“ myslí si předseda ČSSD Sobotka. „Může vzniknout ale nečekaná situace a pak se pan Babiš může panu Sobotkovi velice hodit do nějaké koalice nebo pro nějakou podporu,“ upozornil Kroupa. 

Babiš na Sobotku reagoval se smíchem. „My se vymezujeme vůči všem, kteří řídí zemi třiadvacet let. Teď asi všechny parlamentní strany začínají být zoufalé. Už paní Němcová z ODS v Právu připustila spolupráci s ČSSD, když bude nejhůř. Všichni říkají, že s námi nechtějí, občané zase říkají, že nechtějí s nimi, tak já myslím, že to jsou všechno pozitivní zprávy,“ řekl Babiš serveru iDNES.cz.

Sobotka by prý nebyl překvapen, kdyby se ANO po volbách dohodlo s ODS a TOP 09, které zatím něco takového vylučují. „Může tady nastat stejná situace jako s Věcmi veřejnými, nejprve silné vymezování vzájemné a pak dohoda po volbách,“ uvedl. „Ještě jsem neslyšel o koalici v opozici, tam hraje každý na sebe, protože to je zápas o budoucí volby,“ komentoval to Kroupa s tím, že pravice nejspíš utrží ve volbách „výprask“.

ČSSD se chce vyhnout opakování scénáře minulých voleb: tehdy strana dlouho jasně vedla, ale pak zvítězila jen těsně a kabinet nakonec nesestavovala. Její kampaň by proto měla gradovat a vyvrcholit takzvaným oranžovým týdnem.

Předčasné volby proběhnou přesně za 14 dní, volit je možné v pátek 25. října a v sobotu 26. října. 

Rozhovor s Danielem Kroupou (zdroj: ČT24)