Policejní passaty jsou v akci pátým rokem, na sebe si už dávno vydělaly

Praha -  Brzy to už bude pět let, co tuzemské silnice začali brázdit policisté ve výkonných vozech značky Volkswagen Passat. Jejich boj s rychle jedoucími řidiči je čím dál účinnější. Svědčí o tom počet pokut, kterých denně v průměru rozdají kolem stovky. Náklady na pořízení vozů jsou tak minimálně dvakrát splacené. Nyní policie začíná pomýšlet, že auta, která najela nejvíc kilometrů, obmění.

Česko v současnosti brázdí 34 policejních vozidel, která jsou v případě potřeby schopna dohnat i jedny z nejvýkonnějších a nejrychlejších aut. Řidiči se s nimi nejčastěji setkají na dálnicích nebo silnicích první třídy. „Rychlost, telefonování za jízdy, nezapnutá světla, dálniční známky,“ vypočítává Oldřich Rataj nejčastější přestupky, které jako posádka policejního passatu řeší.

Jen za posledních pět měsíců policisté v passatech pokutovali téměř 16 tisíc spěchajících řidičů. To je o15 procent víc než loni. Auta jsou v provozu prakticky neustále, střídají se pouze jejich posádky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„Dost často se nám stává, že nás auto dojede, my ho zadní kamerou naměříme a potom s ním řešíme přestupek,“ popisuje svou práci policista Jiří Ctibor.

Do civilních passatů přesedli policisti v roce 2008 ze starších aut, která ještě byla v policejních barvách. Od té doby si čeští řidiči na přítomnost nenápadných policejních speciálů zvykli.

Na internetu kolují videa, podle nichž se řidiči učí tyto vozy rozpoznávat, k nalezení jsou i seznamy jejich značek a fotky. Policistům to ale příliš nevadí. „Už jenom naše jízda po dálnici tvoří jistou prevenci. Řidiči si potom dávají větší pozor,“ vysvětluje Rataj.

Pět let policejních Passatů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod