Rusnok: Volby jsou nejen svátkem demokracie, ale i statistiků

Praha – Volby se blíží a Český statistický úřad (ČSÚ) už má za sebou druhou celoplošnou zkoušku, která měla prověřit, jak jsou jeho pracovníci připraveni na zpracování volebních výsledků. Další test je čeká za týden. Předsedkyně Iva Ritschelová ujistila, že její úřad nic nepodcenil. To po své návštěvě konstatoval i premiér v demisi Jiří Rusnok, podle něhož jsou zaměstnanci v dobré náladě a na volby se těší. „Pochopil jsem, že volby jsou nejen svátkem demokracie, ale i svátkem statistiků,“ prohlásil Rusnok.

Zatímco pošta dál distribuuje jednotlivým radnicím hlasovací lístky (obecní a městské úřady by je měli mít k dispozici ještě do konce tohoto týdne), premiér v demisi Jiří Rusnok si přijel prohlédnout pracoviště ČSÚ, kde se budou příští víkend zpracovávat volební výsledky ze všech okrsků v republice.

„Panu premiérovi jsme ukázali naše výpočetní středisko, stejně tak měl i možnost se podívat na druhou zkoušku, která na úřadě probíhala,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Statistici už od rána simulovali průběh klíčového druhého volebního dne – nejen zpracování výsledků z jednotlivých sběrných míst, ale i situace, které by mohly volby narušit. „Samozřejmě se snažíme nasimulovat taky situace, kdy někomu zkolabuje počítač. Nebo že spadne síť nebo je vypnutý proud,“ popsala Ritschelová.

Podle Rusnoka se čas na přípravu voleb zkrátil oproti řádným volbám zhruba o třetinu. „V tomto roce je to o to zajímavější – a pro kolegy z ČSÚ složitější – v tom, že doba na přípravu voleb byla velmi krátká,“ poznamenal předseda vlády a zaměstnancům úřadu poděkoval, že i v tak napjatém termínu stihli vše připravit.

Výsledky bude ihned po uzavření volebních místností úřad průběžně zveřejňovat na internetu. Statistici počítají s tím, že už tři hodiny po skončení voleb, tedy v sobotu kolem 17.00, by mohli mít sečteno až 90 procent všech okrsků.