Zdravotnictví čekají škrty. Heger nepočítá s penězi navíc.

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) pro svůj rezort na příští rok nepočítá s penězi navíc. Platby od pojišťoven naopak poprvé za mnoho let klesnou. Heger nemá v úmyslu postavit se do čela nespokojených lékařů. Lékaři se snaží docílit toho, aby dostali vyšší platy a více peněz za léčení v úhradové vyhlášce na příští rok.

„Zatím jsem akceptoval zadání vlády, že se máme snažit zdravotnictví vyčistit bez dalšího přísunu peněz. Já se o to pokusím, ale má to své meze, protože na ten objem péče, který je u nás poskytován, těch peněz je definitivně málo,“ řekl. Lékaři se nicméně bouří a hrozí hromadnými výpověďmi a odchodem do zahraničí. Heger doufá, že vnitřní rezervy najde, nicméně nebudou prý všespasitelné.

Heger požaduje zvýšení produktivity práce

V České republice se na rozdíl od sousedního Německa ale nepodařilo prosadit zvýšení plateb za státní pojištěnce. Všude, kde se nakupují nové přístroje a zavádí nové způsoby, zdravotnictví potřebuje vyšší finance. Česká republika nicméně na podobné nákupy podle Hegera jednoduše nemá: „Jinými mechanismy je možné nalít peníze do zdravotnictví jen za naprosto mimořádných okolností, nějakými speciálními dotačními penězi. Vláda při rozpočtových škrtech na ně nemá.“ Rezervu Heger vidí ve zvýšení produktivity práce, která je v České republice oproti západním zemím údajně poloviční. Další rezerva, podle Hegera ale nepřijatelná, je vrátit péči o deset let zpět, kdy se za ni dávalo podstatně méně peněz.

V této situaci je jediné řešení na straně samotných lékařů, kteří by měli přehodnotit veškeré terapeutické a diagnostické postupy a snažit se léčit úsporněji. Nicméně přes veškerá omezení by péče v českých nemocnicích nadále měla zůstat na vysoké úrovni. Pacienti si totiž již zvykli ozývat se, pokud by jim péče přišla jakkoliv nedostatečná. „Stížností na rozsah péče a na její technologickou úroveň je u nás minimum, daleko více stížností je na to, že pacient nemůže z nemocnice odejít do slušného doléčovacího zařízení, nemůže sehnat zubaře nebo se s ním někde zachází ošklivě ve zdravotnickém zařízení,“ dodal ministr.