Klaus s manželkou Livií na Slovensko nepojede

Praha - Václav Klaus nebude bydlet se svou manželkou Livií v Bratislavě. Bývalá první dáma se tam v příštích týdnech ujme postu velvyslankyně. Už získala souhlas Slovenska. Exprezident s ní ale neodcestuje, zůstane v Praze, kde působí v Institutu Václava Klause.

„Nepochybně se tam občas za ní zajedu podívat. Já jí to velmi přeju. Ona měla pocit, že posledních 24 let dělá pouze manželku, takže se do toho teď vrhla s plným elánem, až mě překvapila, jak se tomu intenzivně věnuje. Přeju jí, aby se jí dařilo,“ řekl na adresu své manželky bývalý prezident.

Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než má v současnosti její manžel. 

Na Slovensko prosadil bývalou první dámu prezident Miloš Zeman. Spekuluje se o tom, že to bylo za její podporu v Zemanově prezidentské kampani. Mnozí Slováci ale jmenování Livie Klausové vítají, protože je rodačka z Bratislavy. Už letos v dubnu se na adresu Klausové pochvalně vyjádřil slovenský premiér Robert Fico: „Ti, kdo navrhují takovýto krok, projevují velkou míru citu pro slovensko-české a česko-slovenské vztahy.“