Otevřené nebe: Rusové zahájí lety nad Českem

Praha - Rusové zahájí monitorovací lety nad Českou republikou a Slovenskem. Jde o pozorovací misi v rámci programu Otevřené nebe. Během loňské mise došlo na čáslavském letišti k havárii ruského letounu Antonov. Nehoda si tehdy vyžádala šest zraněných.

„Skupina ruských inspektorů má v plánu provádět pozorovací lety nad Slovenskem a Českou republikou na palubě letounu An-30B od 20. do 26. října. Jde o naplnění mezinárodní Smlouvy o otevřeném nebi,“ uvedl Sergej Ryžkov z ruského ministerstva obrany.

Mise budou probíhat na Slovensku z letecké základny v Malackách od 20. do 23. října a v České republice ze základny v Pardubicích od 23. do 26. října. Půjde již o 35. a 36. monitorovací lety, které bude Rusko provádět nad územím států Severoatlantické aliance (NATO), poznamenala agentura RIA Novosti.

Smlouva o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002, má prohlubovat vzájemnou důvěru mezi jednotlivými státy. Podepsalo ji 34 zemí. Dohoda umožňuje pozorovací lety nad územím jednotlivých členských států, a přispívá tak k otevřenosti a transparentnosti. Státy si lety ověřují údaje, které si předem deklarovaly.

Loni ruský Antonov havaroval

Rusové prováděli v ČR pozorovací misi i v loňském roce. Jejich letoun Antonov tehdy havaroval, když se vracel z průzkumného letu. Při přistávacím manévru se zřejmě zlomila přední noha podvozku letadla, stroj opustil přistávací dráhu a začal hořet.

Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich bylo zraněno, bylo mezi nimi pět ruských a jeden český voják, většinou utrpěli popáleniny.

Vydáno pod