Lidé více kácejí stromy na vlastních zahradách, povolení už nepotřebují

Praha – Zájem o kácení stromů na vlastním pozemku se oproti loňskému roku zvýšil až o polovinu. Nová vyhláška totiž říká, že majitel domu už nemusí žádat obecní úřad o povolení. Ministerstvo však případnou paniku ochránců životního prostředí klidní – jedná se o jednotlivé stromy a masivní úbytek zeleně prý nenastal.

K odstranění smrku na své oplocené zahradě se rozhodla také Marie Krátká. Od poloviny července k tomu stejně jako vlastníci rodinných a bytových domů nepotřebovala žádné povolení.

V jiné situaci jsou ale vlastníci pozemků u chat nebo v zahrádkářských koloniích. Ti totiž musí o úřední razítko žádat dál. „Hodně lidí si myslí, že si prakticky cokoli, co je na jejich pozemku, mohou pokácet, což samozřejmě není pravda,“ vysvětlil technický ředitel firmy Dřevorubec, s. r. o. Michal Halík.

Kácet bez povolení nesmí nikdo v případě stromů, které jsou chráněné nebo významné pro okolní krajinu, a také tehdy, když stojí ve stromořadí. Před tím vyhláška varuje. Podle ministerstva to lidé pravidla respektují, včetně doporučení počkat s kácením až na období takzvaného vegetačního klidu.

Kácení stromů na vlastním pozemku (zdroj: ČT24)