Tři dny do voleb. Statistici spustili test systému

Praha/Brno – Systém Českého statistického úřadu prošel před pátečními volbami poslední zátěžovou zkouškou. Statistici po celé republice simulovali volební den a testovali odolnost svých informačních sítí; zkouška proběhla už potřetí a žádný závažný problém neukázala. S posledními přípravami finišují i úřady. Už začaly rozvážet vybavení do volebních místností.

„Už potřetí testujeme jak techniku, tak pracovníky, kteří se budou na volbách podílet, aby si to natrénovali a abychom ověřili funkčnost programu, přenosových sítí a linek,“ informovala ředitelka brněnské pobočky Helena Kratochvílová s tím, že pro potřeby plošných zkoušek jsou stanovena fiktivní data tak, aby se dala kontrolovat a mohlo se prověřit, že sumarizační programy fungují správně. „V jednu chvíli začnou v krátkém časovém úseky posílat volební okrsky své výsledky, zároveň budou mít miliony zájemců zájem zpracovávat jejich průběžné zpracování,“ nastínil podobu testu místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Test probíhal v pořadí potřetí, druhou zátěžovou zkoušku podstoupil ČSÚ minulé úterý. Podle Kratochvílové žádné nedostatky nevyjevila. „Přenosy fungují dostatečně rychle, reakce a odezvy naší volební pošty jsou také v časech, které se nám zdají optimální. Nyní jde o to, jaké nedostatky budou mít zápisy od volebních komisí,“ uvedla.

Průzkumy už Češi neuvidí

Češi budou o novém složení Poslanecké sněmovny rozhodovat v pátek a v sobotu; první den se volební místnosti otevřou ve 14:00 a uzavřou ve 22:00 hodin, v sobotu mohou Češi o složení zákonodárného sboru rozhodovat mezi osmou a čtrnáctou hodinou. Většina výsledků by podle ČSÚ měla být k dispozici čtyři hodiny po ukončení hlasování, první do půl hodiny. Loni bylo vše definitivně sečteno v půl desáté večer. Oficiální podobu ale výsledky získají až příští středu jejich vydáním ve Sbírce zákonů. Státní volební komise se totiž kvůli pondělnímu státnímu svátku sejde až v úterý 29. října.

Počínaje dneškem také platí až do sobotního uzavření volebních místností zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů. „Pokud nařízení poruší fyzická osoba a zveřejní průzkum, může dostat pokutu až do výše 30 tisíc korun, když to bude právnická osoba, může dostat pokutu až do výše 500 tisíc korun,“ informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.