Političtí vězni nenavrhli kvůli Zemanovi nikoho na vyznamenání

Praha – Konfederace politických vězňů (KPV) letos poprvé neposlala prezidentovi své nominace na státní vyznamenání. Sdružení perzekvovaných během komunistické éry vadí, že se Miloš Zeman otevřeně nepostavil komunismu, píše iDNES.cz. Podle slov místopředsedy KPV Leo Žídka by ale organizace nebránila vyznamenání vzešlému z inciativy jiných institucí, jako jsou sněmovna nebo Senát. Mezi osobnostmi, které obdrží ze Zemanových rukou vyznamenání, bude třeba lékař Pavel Pafko, zakladatel Jazzové sekce Karel Srp nebo herec a hudebník Jiří Suchý.

„Souvisí to s osobou prezidenta Miloše Zemana, kterého samozřejmě uznáváme jako hlavu státu, kromě toho se ale na něj také díváme jako na člověka, který měl jisté souvislosti s komunismem…,“ uvedl Leo Žídek. Podle něj se ke stanovisku konfederace přiklonila většina jejích členů. Svým postojem pak političtí vězni nechtějí urazit hlavu státu, ale svobodně se za něj staví. Mluvčí prezidenta Hana Burianová se odmítla k celé věci vyjadřovat.

Ocenění mají putovat k Suchému i Čubovi

Chirurg Pavel Pafko veřejně proslul mimo jiné jako operatér prezidenta Václava Havla. V prosinci 1996 mu vyoperoval zhoubný nádor v plíci a vedl ošetřující tým. Vedle Karla Srpa získá ocenění i televizní hlasatelka Kamila Moučková, která je jedním ze symbolů odporu proti invazi v roce 1968. Letos od okupace tehdejšího Československa uplynulo 45 let.

Místopředseda KPV Leo Žídek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Vyznamenání z rukou Zemana převezme také spoluzakladatel divadla Semafor, spisovatel a hudebník Jiří Suchý. Oceněn má být též někdejší předseda legendárního zemědělského družstva Slušovice František Čuba, hudebník Vladimír Mišík či herec Lubomír Lipský. Hovoří se také o filozofovi Erazimu Kohákovi. 

Hrad obvykle seznam oceněných bedlivě střeží a do poslední chvíle ho nechce zveřejnit. Prezident Zeman bude vyznamenání předávat poprvé. O rok dříve významné osobnosti naposledy odměnil jeho předchůdce Václav Klaus, který udělil 22 ocenění.