Máme se špatně a bude nám dobře. Už sedmnáct let

Praha – Černokněžník, pivo, guláš a veselý zpěv. O nápady na zatraktivnění předvolební kampaně nemají strany nouzi. Tu první v samostatném Česku lidé zažili před 17 lety. V průběhu let se charakter kampaní změnil a imagemakeři přicházeli se stále propracovanějšími nápady. Jedno však mají společné – spíše než na zdravý rozum voliče se strany snaží cílit především na jeho emoce. Protože podle volebních lídrů nám nikdy není tak dobře, aby nám nemohlo být ještě líp.

Rok 1996

Česká republika existovala právě tři roky, když se začala chystat na volební kampaň pro první sněmovní volby. O taháky tehdy strany neměly nouzi. Na velkých mítincích po celé zemi se z plna hrdla zpívalo a poprvé brázdil české silnice autobus sociálních demokratů Zemák. Vítězného žezla se nakonec chopil Václav Klaus, kterému tehdy víra voličů, ale hlavně části jeho spolustraníků z ODS vydržela jen necelé dva roky.

Rok 1998

Po pádu Klausovy vlády se v roce 1998 volilo zase. A do kampaně se vrátily staré známé symboly – guláš, pivo a Zemák. Možná ten pomohl současnému prezidentovi vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem. Jeho menšinová vláda, držená opoziční smlouvou s ODS, pak vydržela celé čtyři roky.       

Rok 2002

Čtyři roky nato se slovo snažila získat ODS prostřednictvím monologu Václava Klause, který varoval skrz telefonní sluchátko před levicovým nebezpečím. „Dobrý den, u telefonu Václav Klaus, omlouvám se, že vstupuji do vašeho domova, ale naše budoucnost je v nebezpečí.“ Právě touto větou chtěla strana v kampani oslovit dva a půl milionu voličů. Kýžený úspěch se ale nedostavil, budoucnost přála oranžovým. S potížemi a dvakrát vyměněnými předsedy pak vládli s lidovci a unionisty až do roku 2006.

Rok 2006

S novými volbami přišly i nové nápady. Předseda ODS Mirek Topolánek se převlékl za černokněžníka a jeho protivník Jiří Paroubek si zase vystoupal na památnou horu Říp. Volby dopadly nakonec remízou pravice s levicí 100 : 100 poslanců. Následovala vládní krize – první vláda ODS nezískala důvěru, ta druhá, koaliční, vydržela něco přes dva roky. Předčasné volby ale zarazil Ústavní soud,  a tak se volilo až v roce 2010.

Volební kampaň ODS
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Rok 2010

Mladí měli přemluvit bábu, starší zase mohli poslechnout hokejovou zpověď Jaromíra Jágra či prohlédnout botky od Diora dcery Petry Paroubkové. Výrazným způsobem tehdy do kampaně poprvé zasáhl internet. Po třech letech, v historii České republiky pošesté, jsou tu teď volby zase. Kampaň v posledním týdnu zase vrcholí a volič má zase už jen pár dní na rozmyšlenou, komu dá svůj hlas. 

Vydáno pod