ČSS chce, aby Ústavní soud zamítl termín voleb

Brno – Československá strana socialistická chce po Ústavním soudu zamítnutí termínu předčasných voleb. Vadí jí nerovné postavení malých stran v Česku. Ty prý nemají ze zákona zajištěné financování a přiměřený prostor ve veřejnoprávních médiích. Soud zřejmě začne návrh probírat až ve čtvrtek - není tak pravděpodobné, že by o něm stihl do začátku voleb rozhodnout.

Návrh jsme poslali v úterý poštou," uvedl předseda ústřední reprezentace strany Jaroslav Vojtek. Potvrdil zároveň, že strana nevyužila služeb právníka, přestože při řízení před Ústavním soudem je právní zastoupení povinné. 

Návrh strana sepsala na jednu stránku. Vyčítá zde Pražskému hradu, že nezajistil přijetí zákona o financování politických stran. Jednotlivé strany tak nemají zaručen přiměřený prostor ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích. Proto se prý volby nemohou v říjnovém termínu uskutečnit. „Je tu nedemokratický přístup k malým stranám jak ze strany sdělovacích prostředků, tak i státní správy,“ stojí v návrhu podepsaném Vojtkem. Straně podle něj vadí netransparentní financování politiky v Česku.  

Ústavní soud podání zatím neobdržel. Pokud jej podatelna přijme během dneška, bude návrh čekat ještě do čtvrtka na přidělení spisové značky a soudce zpravodaje. Vzhledem k obvyklé délce rozhodování proto není příliš pravděpodobné, že by ústavní soudci stihli do voleb o návrhu rozhodnout.         

Československá strana socialistická je neparlamentní strana. Ministerstvo vnitra ji zaregistrovalo v roce 1993. Letos chtěli její zástupci kandidovat do Poslanecké sněmovny pouze v Olomouckém kraji, úřad však odmítl jejich kandidátku zaregistrovat a strana proti tomu nepodala řádné odvolání.

Vydáno pod