Revizoři uvítali průlomový verdikt soudu

Pardubice - Za průlomový považují revizoři a dopravní podniky MHD nedávný verdikt Nejvyššího správního soudu, podle kterého můžou zadržet člověka, který jede bez jízdenky a odmítá ukázat doklady. Podle Nejvyššího správního soudu by totiž jinak byl drážní zákon nevynutitelný, pokud by závisel na dobrovolnosti cestujícího, a dopravce by v tom případě neměl ochranu proti zásahům do svých majetkových práv. Nepříjemné problémy s černými pasažéry byly naposledy v Pardubicích a Hradci Králové.

Mezi běžné reakce černých pasažérů v prostředcích MHD patří vulgární nadávky, pokusy o útěk a fyzické napadání. S agresivními cestujícími si musejí často poradit i ženy-revizorky. Právě jeden takový v pondělí napadl při kontrole v trolejbuse v Hradci Králové revizorku. Žena s bolestí hlavy a páteře vyhledala lékaře a skončila v domácím ošetřování. Další incident s agresivním černým pasažérem zastavil zase celý autobus v Pardubicích.

„Revizor má právo černého pasažéra zadržet a i proti jeho vůli ho přimět k tomu, aby setrval na místě zadržení až do příjezdu policie,“ uvedl pro ČT mluvčí NSS František Emmert.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubický i pražský dopravní podnik tak uvítal rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v případu plzeňské potyčky mezi cestujícím a revizorem. „Věříme, že to určitě průlom je, tato situace a výsledek soudního jednání v Plzni. Věříme, že nakonec dosáhneme toho, abychom měli status veřejného činitele,“ řekla vedoucí přepravní kontroly pardubického dopravního podniku Jitka Zmítková.

Soud řešil případ z Plzně, kde se pokoušel cestující bez jízdenky před revizorem utéct z trolejbusu, což vyústilo v potyčku. Revizor byl za údajný přestupek proti občanskému soužití potrestán, Nejvyšší správní soud ovšem našel v rozsudku řadu chyb.

Vymáhání jízdného a pokuty soud přirovnal k postupu vůči zloději v obdobných situacích. Revizorův přístup musí být podle rozsudku přiměřený. Může sice reagovat na případnou agresi cestujícího, ne však neadekvátně.

Vydáno pod