VOLBY 2013: ČSSD vyhrála, důvodů k radosti ale moc nemá

Praha – Hlasy jsou sečteny. Těsně před osmou hodinou večer dorazily na Český statistický úřad výsledky z posledních volebních okrsků. Volby vyhrála ČSSD těsně před ANO. ODS utrpěla „fatální“ porážku. Do sněmovny se vrátila KDU-ČSL, prosadil se i Úsvit. Konečné výsledky předčasných parlamentích voleb: ČSSD 20,45 %, ANO 18,65 %, KSČM 14,91 %, TOP 09 získala 11,99 %, ODS 7,72 % a Úsvit 6,88 %. Pro návrat lidovců do dolní komory hlasovalo 6,78 % voličů. Cestu k urnám si našlo 59,48 procenta voličů, což je druhá nejnižší účast od roku 1989. Tento článek slouží jako brána do volebního zpravodajství, přinášíme v něm konečné výsledky i odkazy na detailnější informace a další materiály.

  • EXKLUZIVNĚ NA PORTÁLU ČT24

Debata vítězů: Povolební vyjednávání začala. Nastínila to už večerní debata lídrů stran, které se dostaly do sněmovny. (více zde)

Stopka restitucím: Církevním restitucím, jak je schválili poslanci stran bývalé koalice, možná s předčasnými volbami odzvonilo. Za myšlenku sociálních demokratů na rok odložit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, během něhož by mohlo dojít k revizi legislativní normy, se staví vedle komunistů i ANO 2011. (více zde)

Kdo je Babiš: On sám své hnutí ANO 2011 označuje jako rozkročený střed a přiznává, že se politiku teprve učí. Přišel prý proto, že ji chce změnit. Současní politici podle něj ve sněmovně jen žvaní. Kdo vlastně je Andrej Babiš, jeden z nejbohatších Čechů, mediální magnát a dnes už i úspěšný politik? (více zde)

Modrý pták si zlomil křídla: Občanská demokracie nedokázala voliče přesvědčit o tom, že má smysl říct: „volím_pravici“. Zisk pouhých 7,7 procenta představuje pro tým Miroslavy Němcové a Martina Kuby vůbec nejhorší výsledek v dějinách strany, a někdejší hegemon tuzemské pravice se tak po dvaceti letech ve vrcholné politice proměnil ve stranu středního, či dokonce malého významu. (více zde)

ČSSD hledá partnera: Předseda strany Sobotka hodlá vést přípravy na jednání o nové vládě. ČSSD nejspíš získá 50 křesel, takže se musí poohlédnout po koaličním partnerovi. Jaké mají sociální demokraté možnosti? Kdo je ochoten jít s nimi do koalice a kdo podíl na vládě už předem odmítl? (více zde)

Grosse volby potěšily: Bývalý premiér a předseda ČSSD vidí aktuální situaci, v níž se jeho bývalá strana nachází, jako „velmi složitou.“ Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň je ale rád, že ČSSD předčasné volby vyhrála, a potěšil ho i výsledek hnutí ANO. Spokojen je i s prohrou SPOZ. (více zde)

Kroužky v akci: Už podruhé mohli voliči při volbách do Poslanecké sněmovny použít takzvané kroužkování. Díky němu se do sněmovních lavic dostali i kandidáti z nevolitelných míst. Naopak jiní, kteří byli v čele kandidátek, můžou na místo ve sněmovně zapomenout. (více zde)

  • REAKCE STRAN

ČSSD: Pro sociální demokraty jsou výsledky i přes vítězství zklamáním. Místopředseda Hašek očekával výrazně lepší zisk, strana podle něj potřebuje sebereflexi. „Pokud bude velmi roztříštěná Poslanecká sněmovna, čekají nás obtížná vyjednávání o sestavení příští vlády…,“ očekává předseda Sobotka. (více zde)

ANO: „Byli bychom rádi, kdybychom zabránili nástupu levice s podporou komunistů,“ řekl lídr hnutí ANO Babiš po získání druhého místa. Odpoledne tvrdil, že se do vlády nehrne, večer už svá tvrzení poopravil - účast v koalici nevylučuje. čtěte zde.

KSČM: Komunisté jsou s výsledkem poměrně spokojeni. Podle předsedy strany Filipa je důležité zejména to, že už nebude nadále platit, že se s někým nemluví. „Myslím, že ten hlavní cíl - zvýšit autoritu ve společnosti - KSČM plní. Komunisté chtějí jednat s každým, kdo překročí pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny,“ avizoval Filip. (více zde)

TOP 09: Podle předsedy strany Schwarzenberga se TOP 09 s ohledem na výsledky voleb nebude účastnit vlády. Předpokládá, že vítězní sociální demokraté se obrátí na ANO 2011. Podle Schwarzenberga stoupne úspěch novým parlamentním stranám do hlavy. (více zde)

  • Zisky stran (%) zdroj: ČSÚ
  • Zisky stran (%) zdroj: ČSÚ

ODS: Úřadující předseda strany Kuba označil dnešní výsledek za drtivou porážku. „Je to fatální prohra ODS a z chyb se musí strana zásadně poučit, aby vůbec dokázala v českém parlamentním systému obstát,“ řekl Kuba v reakci na výsledek strany. V pondělí dá kompletní vedení strany své funkce k dispozici. (více zde)

Úsvit: Podle Okamury chce jeho hnutí do sněmovny vtrhnout plnou silou a pustit se do prosazování svého hlavního cíle – přímé demokracie. Do vlády se ale prý nehrne. (více zde)

KDU-ČSL: Lidovci se po třech letech vrací do sněmovny. Podle jejich předsedy Bělobrádka se tak ukázalo, že nejsou projektem na jedno použití: „Uvidíme, kdo nás osloví. Jednat budeme určitě s každým, i když limity našeho povolebního modelu jsou celkem jasné: Určitě nepodpoříme vládu, která bude závislá na hlasu komunistů. S programem hnutí Úsvit máme zcela základní rozpory.“ (více zde)

Zelení: Do sněmovny se sice nedostali, překročením tříprocentní hranice ale aspoň dosáhli na státní příspěvek. Celkové výsledky voleb hodnotí předseda Liška za zoufalé a tragické: „Zvítězili populisté a neofašisté.“ (více zde)

SPOZ: Zemanovci se ani napodruhé do sněmovny nedostali. „Je to zklamání,“ řekl předseda Zdeněk Štengl. Strana neuspěla ani ve volbách v roce 2010, kdy dostala 4,33 procenta hlasů. Předseda Mynář zváží kvůli volebnímu krachu strany odchod z postu krajského předsedy. (více zde)

  • PRŮZKUMY, KOMENTÁŘE POLITOLOGŮ A ZAJÍMAVOSTI

Průběh voleb: Shrnutí průběhu obou volebních dnů, zajímavosti, fotografie i postřehy redaktorů ČT ze všech koutů České republiky čtěte zde.

Volby objektivem fotoaparátu: Několikahodinové čekání na konečné výsledky, první reakce, překvapení, zklamání. A první debata hlavních představitelů všech sedmi stran, které se dostaly do dolní komory parlamentu. (více zde)

Bleskový povolební průzkum: Většina Čechů nevěří, že výsledek voleb přinese řešení současné politické krize. Vyplývá to z bleskového průzkumu apolečnosti TNS Aisa pro ČT. (více zde)

Předvolební průzkum pro ČT: Týden před volbami si nechala Česká televize udělat pro své vnitřní potřeby poslední, šestou vlnu exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa, jehož výstupem je volební model. Výzkum přesně předpověděl sedm politických subjektů, které zasednou v Poslanecké sněmovně. Průzkum se nemýlil ani v tom, že pro Zemanovce zůstanou dveře sněmovny zavřené. (více zde)

Politolog: Podle Tomáše Lebedy přinesly současné volby nevídanou věc – velké množství lidí se rozhodlo až na poslední chvíli, že půjdou volit. „Ukazuje se, že volby zvláště na pravici byly ve znamení velkého váhání,“ uvedl Lebeda v rozhovoru pro ČT.

Kdo volil? Jací byli voliči, kteří vybírali nové poslance? Kdy se rozhodli jít k volbám a co je k tomu přimělo? Volili mladí vzdělaní lidé pravici a starší lidé levici? Podívejte se na výsledky exkluzivního výzkumu voličů pro Českou televizi. (více zde)

Volby na sociálních sítích: Na rozdíl od kampaně prezidentské, která byla plná vyhrocených témat a emotivních výpadů, byla diskuse na sociálních sítích o parlamentních volbách klidná, byť intenzivní. Sociální sítě zcela ovládl nováček ANO 2011, který všechny ostatní strany převyšoval jak v masivním nárůstu fanouškovské základny, tak jejich zapojením do komunikace. Více o tématu naleznete zde.

Volby v zahraničí: Češi pobývající v zahraničí měli o sněmovní volby velký zájem. Řada volebních místností hlásí větší počet hlasujících než při lednových volbách prezidenta. Několik tisíc hlasů od voličů ze zahraničí může výsledky voleb značně ovlivnit, neboť zisky některých stran budou podle očekávání jen velmi těsné. Voliči v cizině vybírali z kandidátek ve Středočeském kraji. (čtěte více)

  • OHLASY ZE ZAHRANIČÍ

Média k volebnímu výsledku: Předčasné volby v Česku byly v první řadě referendem o zavedených stranách, které v něm neuspěly. Voliči dali přednost „stranám protestním“ a potrestali bývalou Nečasovu koalici za skandály. Slovenská média glosují vítězství „Slováka Babiše“ v českých volbách. Německá DPA shrnula výsledky voleb jako znamení celkového znechucení politikou v ČR. (více zde)

Zahraniční tisk před volbami: „Sex, lži a hlasy: Vítejte v českém volebním roce 2013“ - takovým titulkem uvádí list Washington Post svůj článek, ve kterém připomíná aféru bývalého premiéra Nečase a prorokuje vítězství ČSSD. To si myslí i slovenský deník SME, který píše, že českým premiérem může být „nevýrazný“ Bohuslav Sobotka. Slovenský tisk ale také zdůraznil hrozbu patu. Německý Spiegel si pak všímá velkých šancí podnikatele Andreje Babiše, který sbírá tzv. protestní hlasy rozzlobených Čechů. Přirovnává ho k Silviu Berlusconimu. (více zde)

  • Předseda hnutí ANO Andrej Babiš autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5166/516583.jpg
  • Předseda Karel Schwarzenberg přichází do štábu TOP 09 autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5167/516605.jpg
  • Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5167/516603.jpg
  • Petr Šimůnek a Jiří Dolejš ve volebním středisku KSČM autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5166/516594.jpg
  • P. Telička (ANO) dorazil do volebního štábu autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5166/516578.jpg
  • A. Babiš (ANO) dorazil do volebního štábu autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5166/516568.jpg
Události (zdroj: ČT24)