Kvůli pašování drog do věznice stíhá policie přes třicet lidí

Kladno - Policie stíhá 32 lidí za prodej a pašování drog do věznice Vinařice u Kladna. Ve věznici se prodával hlavně heroin, pervitin a marihuana. Drogy se do nápravného zařízení dostávaly při návštěvách odsouzených, poštou, přehazováním přes plot vězeňského areálu nebo je odsouzení pašovali v konečníku při návratu z práce. Podezřelým hrozí až pět let vězení.

První poznatky o tom, že se do věznice pašují drogy, získala policie na začátku roku. Vyšetřovatelé zjistili, že se ve věznici organizovaně prodává heroin, pervitin, marihuana nebo léky subutex, rivotril a tramal.

Vězni za drogy nebo léky platili kreditem do mobilního telefonu, tabákem nebo venkovním platebním stykem. „V praxi to znamenalo, že uživatel, který si chtěl koupit drogu, řekl svému kamarádovi v civilu, aby poslal peníze spolupracovníkovi dealera, který byl také na svobodě. Ten zaslal doklad o zaplacení do věznice,“ uvedla policie. K předávání drog docházelo ve vězeňské jídelně nebo spouštěním provázku do nižších pater věznice. V kauze nefigurují zaměstnanci věznice. 

Brífink policie k zásahu proti drogám ve věznici Vinařice (zdroj: ČT24)
Vydáno pod