Lékařské odbory píší vládě: Varují před personální devastací a tunelováním

Praha – Lékaři opět hrozí hromadným odchodem z nemocnic do zahraničí, pokud nedostanou více peněz. Jejich průměrné platy by prý měly být zhruba ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) sice považuje požadavky lékařů za oprávněné, nemá ale na ně peníze v rozpočtu. Dnes proto odeslal Lékařský odborový klub otevřený dopis všem členům vlády, kde varuje, že zejména v regionálních nemocnicích se nebude mít kdo starat o pacienty.

Za osm týdnů kampaně Děkujeme, odcházíme se prý připojila už čtvrtina ze zhruba 16 tisíc nemocničních lékařů. „Jsme pobouřeni skutečností, že naše argumenty se do dnešního dne nesetkaly s korektní odezvou státní správy, natož s ochotou jednat o našich požadavcích. Proto jsme dnes poslali ministru zdravotnictví i všem členům vlády otevřený dopis, ve kterém varujeme před další personální devastací, hospodářským tunelováním a definitivním kolapsem systému péče o zdraví občanů,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Kvůli lékařům jednal Nečas s Hegerem, shodli se na nutnosti reformovat

Kvůli znepokojivé situaci mezi lékaři dnes premiér Petr Nečas (ODS) jednal s ministrem Hegerem, se kterým se shodl na nutnosti řešit nároky lékařů postupnou reformou. „Je evidentní, že ve zdravotnictví se může rozdělit pouze to, co je předmětem výběru zdravotního pojištění,“ řekl premiér. Vláda si podle premiéra je plně vědoma faktu, že hrozí riziko odchodu části českých lékařů do zahraničí. Ministr má svou pozici ve vládě jistou stejně jako kterýkoliv z ministrů, podotkl Nečas.

„Pokud chtějí lékaři vyšší platy, musejí zefektivnit léčbu, jiné peníze nejsou a vláda také žádné nemá. Lékařům se to nelíbí, je to pro ně méně pohodlné, pracnější, ale jinak to nejde,“ řekl po schůzce Heger. Připomněl, že v předchozích letech rostly platy zdravotníků dvojnásobně oproti jiným sektorům. Do vlády vstupoval s vědomím, že příští rok bude muset šetřit. V dalších letech by ale už chtěl dosáhnout přílivu peněz.

Leoš Heger, ministr:

"Důrazně odmítám, že bych výzvu LOK a aktivitu Děkujeme, odcházíme bagatelizoval nebo jakkoli zlehčoval či podceňoval. Budu principiálně problém řešit a připravím takovou reformu, která odstraní hlavní příčiny stavu, kdy zdroje ve zdravotnictví, které za posledních pět let narostly o 30 procent, plynou do všech oblastí s výjimkou mezd.

Lékařům mají s výpovědí pomoci najatí právníci

Lékaři se prý na odchod z nemocnic připravují už dnes. Odborový klub angažoval advokátní kancelář, která v prosinci shromáždí všechny výpovědi podepsané vlastnoručně lékaři, zkontroluje jejich právní bezchybnost a postará se o včasné doručení zaměstnavatelům. Následně pak poskytne právní podporu těm z odcházejících lékařů, kteří ji z jakéhokoli důvodu budou potřebovat.

Leoš Heger nedávno uvedl, že věří, že si lékaři odchod nakonec rozmyslí. Pokud by ale odešla polovina z avizovaných čtyř tisíc lékařů, tak už by to byl pro nemocnice problém. Zavírat by musela menší oddělení a možná i celé nemocnice, aby péče v ostatních zařízeních byla zajištěna dostatečným počtem lékařů. Češi se tak mají podle ministra připravit na to, že na ně lékaři budou mít míň času, budou se řešit jen akutní případy a na vše se bude déle čekat.

Odejít by nemusela alespoň část mladých lékařů, kterým ministerstvo zlepšilo podmínky, usnadnit se má získání tzv. první atestace a zrušit se mají také tzv. stabilizační smlouvy. Těmi se musí mladý lékař, pokud chce na atestaci příspěvek od státu, upsat, že po zkoušce v Česku minimálně 5 let zůstane.

Heger přiznal, že zdravotnická zařízení dostanou méně

Dnes apeloval ministr zdravotnictví na lékaře, ať vzhledem k tíživé ekonomické situaci dbají více na efektivitu. Vnitřní úspory by pak měla hledat i zdravotnická zařízení. Heger přiznal, že návrh úhradové vyhlášky pro rok 2011 poprvé po mnoha letech nezvyšuje příjmy zdravotnických zařízení. Je ale přesvědčen, že v průměru dvouprocentní snížení nezpůsobí pokles kvality a dostupnosti péče. „Pouze donutí zdravotnická zařízení k hledání rezerv uvnitř jejich systému a zvýšení efektivity, která je veřejností dlouhodobě kritizována,“ uvedl Heger.

Úhradovou vyhlášku napadly jako první nemocnice, podle nich hrozí omezování péče, uzavírání oddělení i celých nemocnic. Požádaly proto o pomoc Nečase. Vyhlášku poté zkritizoval i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Řekl, že na účtech pojišťoven leží 18 miliard, které by měly být vydány na léčení. Podle sdružení praktických pediatrů nebude kvůli omezením ve vyhlášce příští rok dost peněz na léky pro děti. Ministerstvo ani pojišťovny ale rezervy rozpouštět nechtějí, protože se příští rok očekává ještě větší propad příjmů z pojištění. Podle Hegera ještě letos klesnou rezervy na 13 miliard, přitom na úhrady péče na jeden měsíc potřebují pojišťovny 18 miliard, hned od začátku příštího roku tak budou v mírném propadu.