Kučera zůstane soudcem až do konce roku - Pospíšil plánuje změnu zákona

Praha - Místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera zůstane díky své rezignaci soudcem až do konce letošního roku. Uvedl to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím, že jeho úřad již nemá žádnou možnost tuto situaci změnit. Ministerstvo však podle něj plánuje novelu zákona o soudech a soudcích, která má podobným případům v budoucnosti zabránit.

Pospíšil Kučeru v úterý dočasně zprostil funkce kvůli kárnému řízení, ke kterému dala podnět šéfka NS Iva Brožová. Žaluje místopředsedu za ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Protože Kučera na svoji funkci rezignoval, bylo kárné řízení zastaveno. Tím přestalo platit i jeho dočasné odvolání z pozice soudce. Ministr považuje Kučerův krok za „zjevné obcházení zákona.“ „Chceme připravit novelu zákona, aby k podobným případům již v budoucnosti nedocházelo,“ uvedl Pospíšil. Podle plánované normy rozhodnutí ministra o dočasném zproštění nekončilo zastavením kárného řízení, ale trvalo až do doby zániku jeho funkce. Po rezignaci běží soudci tříměsíční lhůta.

Kárný senát Nejvyššího soudu už řízení s Kučerou zastavil a zároveň zrušil verdikt Vrchního soudu v Praze, který Kučeru taláru zbavil. Verdikt, podle kterého Kučera porušil povinnosti soudce, tak již neplatí. „Úplné zadostiučinění to pro mě není, usiloval jsem o kompletní očištění. Je to ale částečné zadostiučinění alespoň proto, že bylo zrušeno to prvostupňové rozhodnutí,“ řekl Kučera.

Důvodem kárné žaloby Brožové na jejího podřízeného byly tři Kučerovy schůzky s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Na setkáních se Kučera podle Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády „nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům“.

Kučera je místopředsedou soudu už od roku 1993, patří k uznávaným expertům na trestní právo. Letos oslavil 70. narozeniny, ve funkci soudce smí proto setrvat jen do konce letošního roku.

Kárný senát vrchního soudu rozhodl, že místopředseda NS porušil povinnosti soudce, protože ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů. Nepravomocně zbavil Kučeru funkce soudce. Místopředseda však trval na své nevině a proti rozhodnutí se odvolal.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, poté však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy byla řada dalších trestních stíhání a žalob.