Předčasné volby v Evropě skončily, hlasovaly tisíce lidí

Washington - Předčasné volby do Poslanecké sněmovny přilákaly k volebním urnám v USA více českých krajanů pobývajících ve Spojených státech než lednové přímé prezidentské volby. Ve zbytku Ameriky byl ale zájem naopak spíš nižší. Volební místnosti se uzavřely také na českých zastupitelských úřadech v evropských zemích. Třeba v Německu se voleb zúčastnila téměř tisícovka lidí, v Belgii jich k volebním urnám přišlo přibližně 750, v Bratislavě pak 500. Voliči v cizině vybírali z kandidátek ve Středočeském kraji, který podle zákona vylosovala Státní volební komise.

V Německu svůj hlas v předčasných volbách do sněmovny odevzdalo 968 osob, velká část z toho využila voličský průkaz. Zájem o hlasování tak výrazně překonal lednové prezidentské volby, kdy v druhém kole hlasovalo v Německu 735 lidí. Proti předchozím volbám do sněmovny v roce 2010 byla letos účast téměř trojnásobná.
   
Nejvíc lidí dorazilo na velvyslanectví v Berlíně, kde svůj hlas odevzdalo 413 lidí. V Mnichově hlasovalo 320 lidí, s voliči dorazil i jeden autobus. Na konzulát v Düsseldorfu přišlo odevzdat hlas 158 voličů a podle konzula Roberta Otepky vysokou účast zřejmě ovlivnily i veletrhy, které se v době voleb konaly v Essenu a v Kolíně nad Rýnem. V Drážďanech hlasovalo 77 osob.
   
Celkem přibližně 750 lidí přišlo vhodit svůj hlas do volební urny v pátek a dnes na českém velvyslanectví v Belgii. Účast v nynějších předčasných parlamentních volbách tak byla několik minut před 14:00, kdy se volební místnost uzavírá, vyšší než na jaře ve druhém kole přímé volby hlavy státu. O prezidentovi tehdy v Bruselu spolurozhodovalo na 700 voličů. 

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Na českém velvyslanectví v Bratislavě hlasovalo více lidí než v roce 2010. Během pátku a dneška přišlo do volební místnosti na ambasádě téměř 500 voličů, sdělila vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví Viera Jarešová. Ve volbách konaných před třemi lety tam odevzdalo hlas 430 českých občanů.

Několik krajanů volební komise ale nepřipustila k hlasování, protože se předem nezapsali do zvláštního seznamu voličů a neměli ani voličský průkaz. Do tohoto seznamu, který je určen pro Čechy s dlouhodobým nebo trvalým pobytem na Slovensku, velvyslanectví ČR v Bratislavě zaregistrovalo 460 lidí. Jde jen o zlomek z několika desítek tisíc krajanů, kteří trvale žijí v zemi pod Tatrami.

Volební místnost na ambasádě v Bratislavě je jediným místem, kde Češi na Slovensku mohou v předčasných volbách svůj hlas odevzdat. Krajané z východního Slovenska už dříve upozornili, že právě vzdálenost od Bratislavy je pro ně překážkou pro to, aby se voleb zúčastnili. Hlasování se na Slovensku koná ve stejném termínu jako v ČR.

V Spojených státech šlo k volbám přes 540 voličů, z nichž necelá polovina využila voličských průkazů, sdělil telefonicky po uzavření volebních místností na východním pobřeží tajemník českého velvyslanectví ve Washingtonu Martin Pizinger. Dodal, že to bylo více než v předchozí prezidentské volbě, kdy se počet voličů přehoupl přes 500, i než v parlamentních volbách v roce 2010, kdy bylo hlasujících méně než 500.

Jen v New Yorku hlasovalo během dvou volebních dnů přes 280 lidí, z toho nadpoloviční většinu tvořili občané využívající voličské průkazy. Příjemným zjištěním byl velký zájem zejména mladých voličů, upozornil generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. V Chicagu volilo přes 80 osob. To bylo o třetinu více než v prezidentské volbě, podotkla konzulka Milana Ličková.

V Kanadě projevilo zájem vhodit hlasovací lístek do volební urny skoro 140 lidí, z toho 59 v metropoli Ottawě a 79 v Torontu. V obou případech byla účast zhruba stejná nebo o něco nižší než při letošní prezidentské volbě. Menší zájem projevili Češi v zahraničí o volby do sněmovny v Brazílii a Argentině, kde se jich nesešlo dohromady ani 50.

Vydáno pod