V Česku padají teplotní rekordy. Listopad bez větších plískanic

Praha – V pražském Klementinu padl teplotní rekord 21 stupňů. Původní rekord byl 20,9 stupně z roku 1989. Rekordy hlásí zhruba třetina stanic. Češi se zároveň mohou těšit na relativně příjemný listopad bez obvyklých vydatných plískanic. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Příští týden se sice ochladí, pršet by ale mělo minimálně. Celý měsíc by měl být zároveň teplotně spíše nadprůměrný.

Nejvyšší teplotu zatím hlásí jihočeský Byňov, 23,5 stupně. Dosavadní rekord z roku 1989 byl přitom o stupeň nižší. V Českých Budějovicích Rožnově naměřili 23,1 stupně, původní rekord byl 21,6 stupně z roku 1948. Ze stanic měřících déle než sto let hlásí rekord také třeba Havlíčkův Brod, kde bylo 21,9 stupně. Původní 24 let starý rekord byl o 0,7 stupně nižší. Teploty navíc nadále stoupají, konečná hodnota Klementina bude známa po desáté hodině večer.

V listopadu by se počasí příliš zkazit nemělo. „I přes ochlazení, které očekáváme v týdnu od 28. října do 3. listopadu, bude tento měsíc na hranici mezi teplotně normálními a nadnormálními hodnotami,“ uvedl František Šopko z ČHMÚ.

Noci už budou mrazivé

Z pondělních až 21 stupňů spadne rtuť v úterý na 11 až 15 stupňů Celsia. Do konce pracovního týdne pak budou denní maxima jen kolem osmi až 12 stupňů, v noci může i mrznout. Na konci týdne se ale opět začne oteplovat.

Podzim
Zdroj: ČTK/imago stock&people//imago stock&people

Ani týden od 4. listopadu by neměl přinést typické „dušičkové“ počasí. Teploty budou spíš nadprůměrné, může být až kolem 13 stupňů, srážek bude pro toto období obvyklé množství.

Podobné maximální teploty se udrží i v polovině měsíce, v noci už ale může přijít mráz. Ani srážky by neměly být nijak vydatné. Obvyklé listopadové počasí čekají meteorologové v týdnu od 18. do 24. listopadu. Přes den bude zhruba kolem šesti stupňů.

Stromořadí
Zdroj: Uwe Zucchi/ČTK