Březina o koalici v Praze: ČSSD se rozhoduje mezi třemi špatnými řešeními

Praha – V Praze se stále oficiálně neví, kdo ovládne magistrát hlavního města. V pondělí odstoupil z vyjednávacího týmu sociálních demokratů lídr Jiří Dienstbier ml. Od té chvíle se šíří spekulace o takřka hotové koalici ODS a ČSSD. Předvolební kampaň sociální demokracie byla přitom jasně postavena na odmítnutí ODS jako koaličního partnera. Podle místopředsedy pražské ČSSD Karla Březiny se strana s nikým dohromady nedává. „V současné chvíli v Praze vyjednává TOP 09 s ODS. Ani jedna ze stran nevyjednává se sociálními demokraty,“ řekl Březina v pořadu ČT24 Hyde Park. V nadcházející volbě předsedy ČSSD hodlá podpořit Bohuslava Sobotku.

Podle Březiny sociální demokracie v žádném případě Dienstbiera neodstavila. Vzala pouze v pondělí na vědomí jeho rezignaci. Zastupitelský klub i krajský výkonný výbor ČSSD po volbách jednoznačně rozhodly, že má ČSSD vyjednávat o povolebním uspořádání v Praze jak s TOP 09, tak i s ODS. „Rozhodnutí kolektivního orgánu je pro mne více než mé individuální přesvědčení,“ podotkl exministr. ČSSD ale v předvolební kampani brojila proti oběma pravicovým stranám.

Březina o možných koalicích v Praze:

„TOP 09 představuje nejpravicovější program bezohlednosti Nečasovy vlády. ODS má ve městě po letech určité stigma strany, která Praze vládla špatně. Třetí možností zůstává být v opozici, z opozice ale sociální demokraté nic neprosadí.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)


Sociální demokraté v současné době s nikým nevyjednávají. Čekají ovšem, jak dopadnou jednání mezi oběma možnými koaličními partnery. „ČSSD je připravena reagovat na případná jednání, která mohou vyvstat,“ prohlásil Březina. Vyjednavač za TOP 09 Laudát dnes prohlásil, že šance na koalici mezi ODS a TOP 09 vidí jako pětiprocentní.

Karel Březina:

„Chceme za 4 roky skládat účty. Ať už budeme v opozici, nebo součástí nějakého radničního uspořádání.“

V případě jakéhokoliv vstupu do koalice to ale bude prakticky špatné řešení, strany totiž mají velmi rozdílné programy a ČSSD by ráda své priority prosadila. „Jedná se třeba o znovuobnovení výstavby a vytváření sociálního bydlení v Praze, jízdu v MHD zdarma pro seniory nad 65 let, dopad deregulace nájemného na obyvatele hlavního města či zlepšení situace ohledně mateřských školek,“ vyjmenoval několik priorit Březina.

Březina odmítá, že by si v rozhodčích či státních radách firem patřícím městu vydělal miliony podobně jako pan Hulinský, který měl získat 20 milionů korun. „Byla to řádově nižší částka a mnoho z těch prostředků věnoval na charitu,“ podotkl k případu Březina. V dopravním podniku sám dostává 8 500 korun měsíčně.