Zeman: ČSSD selhala, přesto Sobotkovi můžu dát šanci

Praha – Výsledek předčasných voleb ukazuje, že selhaly nejen někdejší vládní strany, ale i sociální demokracie, když ji po sedmi letech v opozici volilo jen necelých 21 procent voličů. V Otázkách Václava Moravce to uvedl prezident Miloš Zeman. Hnutí ANO Andreje Babiše prezident nezatratil, je mu prý potřeba dát sto dní hájení. Zároveň potvrdil, že se počátkem nového týdne sejde s šéfem vítězné strany Bohuslavem Sobotkou; pokud dá Sobotkovi sociální demokracie mandát, je Zeman také připraven pověřit ho vyjednáváním o nové vládě.

ZEMAN O VÍTĚZSTVÍ ČSSD:

„Dosavadní vládní strany selhaly a strana opozice, která je měla zastoupit, bohužel selhala do jisté míry rovněž,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v Otázkách Václava Moravce. „Při tomto výsledku, který byl poněkud horší než výsledek sociální demokracie v roce 2010, je třeba se rozloučit s představou, že koaličních vyjednávání nebude potřeba.“

Předseda vítězné sociální demokracie Bohuslav Sobotka již včera avizoval, že by se v nadcházejících dnech s prezidentem republiky rád setkal. Tuto schůzku dnes Zeman potvrdil, mohla by proběhnout již počátkem příštího týdne. „Budou mě zajímat jeho názory jak na sestavení vlády, tak na případná koaliční vyjednávání,“ uvedl s tím, že Sobotku pověří jednáním o vytvoření koalice pouze za předpokladu, že mu tento krok doporučí předsednictvo ČSSD. To zasedá dnes v podvečer.

Sestavením vlády (tzn. de facto budoucím premiérem) ovšem Zeman představitele vítězné strany zatím pověřovat nechce. „Nejdřív se musí sejít sněmovna, ustavit své vedoucí orgány a teprve poté mohu jmenovat premiéra. Po sestavení vlády má premiér třicet dnů na to, aby předložil sněmovně návrh na hlasování o důvěře, a v tu chvíli už sněmovna musí být akceschopná,“ vysvětlil Zeman.

ZEMAN O VLÁDNÍCH VYJEDNÁVÁNÍCH:

Prezident Zeman očekává, že vyjednávání o nové vládě bude trvat dva až tři měsíce, další předčasné volby by prý představovaly vůbec nejhorší řešení povolební situace. „To opravdu pokládáte voliče za takové hlupáky, že za tři měsíce, kdy strany ani nebudou mít možnost téměř nic předvést, protože se budou dohadovat o vládě a parlamentu, by nějak radikálně změnili svoje názory?“ ptá se prezident. „Všichni politici si musí být vědomi své odpovědnosti a pomoci této zemi, aby měla dlouhodobou a stabilní vládu.“

Představu o výsledné koalici Zeman zatím nemá: „Všechny možnosti jsou dnes, den po volbách, otevřené, a my svou prací máme spektrum těchto možností postupně zúžit na jedinou,“ konstatoval a připustil, že by podpořil i pravicovou vládu ODS, TOP 09 a hnutí ANO, byť takovou podobu povolebního uspořádání prozatím odmítá Andrej Babiš. Největší střet politických stran prezident předpokládá u hovorů o obsazení ministerstev.

ZEMAN O VÝSLEDCÍCH VOLEB:

Vlastní výsledek včerejších voleb, ve kterých voliči do sněmovny vyslali rekordní množství uskupení, podle prezidenta svědčí o nespokojenosti Čechů – a jejím hlavním nositelem je hnutí ANO. „Vyjadřuje nevíce ze všech nespokojenost voličů se současným stavem a myslím si, že této straně je zapotřebí dát šance, dejme tomu pověstných sto dní hájení, aby nespokojenost přetavila v konkrétní návrhy zákonů,“ prohlásil prezident.

Druhá nejnižší volební účast v novodobé historii pak vypovídá o tom, že žádná ze stran neměla tak atraktivní program, aby přitáhla voliče.

Zeman komentoval také propad Strany práv občanů ZEMANOVCI, kterou ve volbách podpořilo jen 1,5 % voličů; podle prezidenta se jasně ukazuje, že pokud hlava státu podpoří politickou stranu, jedná se o polibek smrti. „Tato strana by neměla spoléhat na podporu jakéhokoli prezidenta, měla by se postavit na vlastní nohy a pokračovat dál na komunální úrovni,“ konstatoval Zeman, který by zároveň ocenil, kdyby SPOZ vypustila ze svého názvu jeho jméno: „Dlouhá léta jsem se bránil tomu, aby tato strana měla ve svém názvu Zemanovci. Po její prohře v těchto volbách by toto vypuštění vypadalo z mé strany jako zbabělost. Uvítám ale, jestli to navrhnou členové strany, a budu tomu rád.“

Prezident Miloš Zeman hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)