Zeman o Mynářovi: Urychleně potřebuje prověrku, jinak končí

Praha – Hradní kancléř Vratislav Mynář si musí urychleně udělat bezpečnostní prověrku potřebnou pro výkon své funkce, v opačném případě jako šéf prezidentské kanceláře skončí. V Otázkách Václava Moravce to řekl prezident Miloš Zeman. V předčasných volbách Mynář vedl kandidátku Strany práv občanů ZEMANOVCI ve Zlínském kraji, partaj ovšem získala jen 1,5 procenta hlasů, na Zlínsku šlo o 2,5 procenta.

„Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat prověrku. To je conditio sine qua non (podmínka, bez které nelze – pozn. red.),“ prohlásil prezident Miloš Zeman v poledním rozhovoru s Václavem Moravcem. „Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového.“

Bezpečnostní prověrka na stupeň tajné či přísně tajné je jeden z nezbytných předpokladů pro výkon funkce kancléře prezidenta republiky. Jen díky ní se smí kancléř účastnit jednání vlády, Bezpečnostní rady státu, zasedání NATO, Evropské unie nebo projednávání informací od zpravodajských služeb. Mynář ovšem dosud disponuje pouze nejnižším stupněm prověření, který přístup k citlivým informacím neumožňuje. Jeden z nejvlivnějších úředníků ve státě a prezidentova pravá ruka se tak nesmí řady jednání účastnit.

Podle některých informací z minulých dní navíc Mynář svou žádost o bezpečnostní prověrku pozastavil. On sám to odmítá jako mediální dezinterpretaci s tím, že o prověrku ani nepožádal. „Co o tom vím, vše spočívalo v představě, která se neuskutečnila, že se Vratislav Mynář stane poslancem a v takovém případě prověrku nepotřebuje, a protože tato představa padla, je jeho povinností o prověřování požádat a ukončit to co nejrychleji,“ konstatoval Zeman.

Sám Mynář v žádosti o prověrku nespatřuje problém, nepovažuje ji ale za nutnou. „Pokud je to přání pana prezidenta, tak s největší pravděpodobností ano, požádám a nemám s tím problém. I když znovu říkám: žádný zákon mi neurčuje a neomezuje výkon funkce kancléře tím, jestli mám prověrku, nebo ne,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Před měsícem Zemanovi chybějící prověrka nevadila

Ještě před měsícem ovšem prezident uváděl, že chybějící prověrku nepovažuje za problém. „Zatím to není podstatná otázka,“ uvedl doslova při návštěvě jižní Moravy na konci září s tím, že s premiérem Jiřím Rusnokem je v tak častém kontaktu, že na jednáních vlády svého člověka nepotřebuje.

Vratislav Mynář byl lídrem kandidátky Strany práv občanů ZEMANOVCI ve Zlínském kraji, partaj také až do letošního března a přijetí kancléřského úřadu vedl. Zemanovci se ovšem do sněmovny neprobojovali, oproti předpokladům je volilo pouhých 1,5 procenta lidí. Přímo na Zlínsku potom získali 2,64 procenta hlasů. Zeman dnes také uvedl, že by ocenil, aby Strana práv občanů vypustila ze svého názvu jeho jméno (čtěte víc).

Prezident Miloš Zeman hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod