Zeman vs. rektoři. Oslavy 28. října ve stínu hádky

Praha – Státní svátek sice oficiálně začal vojenskou přehlídkou na Vítkově, hlavní pozornost ale poutá večerní ceremoniál s udělováním vyznamenání - letos navíc s přídechem kontroverze. V den 95. výročí vzniku samostatného státu pozval prezident Miloš Zeman na Pražský hrad zhruba 630 hostů. Mezi nimi však bude chybět většina rektorů. Zeman to označil za falešnou solidaritu s jejich dvěma kolegy, které nepozval. Za válku s rektory to ale nepovažuje a dodal, že na pozvání na Pražský hrad není žádný nárok. Mezi vyznamenanými by měl být přední lékař Pavel Pafko či herec Lubomír Lipský. Hudebník Vladimír Mišík včera vyznamenání odmítl. Ceremoniál odvysílá v přímém přenosu od 20:00 program ČT1.

Na oslavu státního svátku na Hrad nepůjde většina z rektorů veřejných vysokých škol. Vadí jim, že Zeman nepozval jejich dva kolegy. Prezident naopak považuje za urážku hlavy státu, že mu Masarykova univerzita v září neumožnila vystoupit před studenty kvůli obavě z předvolební agitace. Proto nepozval jejího rektora Mikuláše Beka. Pozvání nedostal ani rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Většina ostatních rektorů nesouhlasí se selektivním výběrem, proto účast na ceremonii solidárně odmítli, stejně jako někteří primátoři.

„Nepřijdou dva, a ze solidarity s nimi - já bych dodal, že z falešné solidarity s nimi - možná nepřijdou další. Nic hrozného se nestane. Účast na Hradě není nárokovou akcí, která je vynutitelná,“ prohlásil prezident. Neúčast rektorů podle něj měla být schválena akademickými senáty jejich univerzit. „To si nemůže rektor vymyslet sám o sobě,“ uvedl Zeman.

Na Hrad se nechystají ani někteří primátoři. Kvůli prezidentově postupu odmítli účast na oslavách pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), jeho plzeňský kolega Martin Baxa, stejně jako jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (oba ODS). Naopak např. primátoři Mladé Boleslavi a Kladna na Hrad přijdou. Stejně tak se akce zúčastní i rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun. „Přijde mi, jako by pánové byli na pískovišti a vzájemně si bourali bábovičky. To se mi nelíbí,“ uvedl Wokoun.

Hrad obvykle seznam oceněných bedlivě střeží a do poslední chvíle ho nechce zveřejnit. Prezident Zeman bude vyznamenání předávat poprvé. O rok dříve významné osobnosti naposledy odměnil jeho předchůdce Václav Klaus, který udělil 22 ocenění. Tentokrát by se jich měli dočkat třeba renomovaný lékař Pavel Pafko, hudebník Jiří Suchý, herec Lubomír Lipský, bývalá hlasatelka Kamila Moučková, zakladatel Jazzové sekce Karel Srp, filosof Erazim Kohák nebo agronom a bývalý předseda JZD Slušovice a člen KSČ František Čuba. V minulosti se hovořilo i o herečce a Zemanově podporovatelce Jiřině Bohdalové.

Naopak hudebník Vladimír Mišík v neděli oznámil, že státní vyznamenání od Zemana nepřijme. Nesouhlasí totiž s některými jeho rozhodnutími.

Proti vyznamenání Čuby, který je členem SPOZ, se však ostře postavil Philipp Janýr, syn Přemysla Janýra. Novináři a dlouholetému sociálnímu demokratovi, jenž se podílel na obnově strany po listopadu 1989, udělil Řád TGM in ­memo­riam prezident Václav Havel v roce 1999. „Navrhnu, aby naše rodina toto vyznamenání vrátila ČR. Aby byla zachována vysoká společenská hodnota tohoto vyznamenání, budu se snažit spojit s ostatními osobnostmi a domluvit se na společném vrácení,“ uvedl.