Šéfem poslanců ČSSD zvolen Tejc, Haškův vyjednávací tým skončil

Praha – Sociálnědemokratičtí poslanci si za předsedu poslaneckého klubu zvolili Jeronýma Tejce. Dostal 30 hlasů, pro Jana Hamáčka hlasovalo 16 sociálních demokratů. Tejc patří ke křídlu Michala Haška. Krátce předtím se ČSSD rozpadl vyjednávací tým. Po Lubomíru Zaorálkovi a Milanu Chovancovi z něj odešel i Hašek s Tejcem. O složení nového týmu by mělo ve čtvrtek rozhodnout grémium.

„S výsledky jednání poslaneckého klubu jsem spokojen, zdá se, že se nám podařilo najít východiska z situace, která byla poněkud zablokovaná,“ komentoval výsledek jednání klubu Hašek. Tejcův mandát považuje za silný a předpokládá, že z titulu této funkce bude Tejc členem nového vyjednávacího týmu. „Podle mě je logické, aby byl v týmu jak předseda, tak statutární místopředseda,“ doplnil Hašek.

Hašek označil situaci kolem vyjednávacího týmu za návrat zpět do bodu nula. Původní tým byl složen ze čtveřice Sobotka, Hašek, Zaorálek a Chovanec, v neděli večer ale předsednictvo strany rozhodlo o tom, že Sobotku nahradí Tejc a vyjednávání nově povede Hašek. Po dnešku ale neplatí ani tato varianta. „Máme zodpovědnost za Českou republiku, za to, abychom sestavili funkční vládu, abychom začali jednání velmi brzy. Čekat do 10. listopadu mně přišlo nebezpečné, proto jsem odstoupil z vyjednávacího týmu a vyzval kolegy, aby učinili totéž,“ vysvětlil Chovanec, jehož názor na situaci ČSSD prý výrazně změnila diskuse se členy strany.

Sobotka po jednání klubu ocenil usnesení, které poslanci ČSSD přijali. V něm se praví, že kandidátem na premiéra je předseda strany, a proto by se měl účastnit jednání o sestavení vlády. „Na čtvrtečním jednání grémia navrhnu nový vyjednávací tým za sociální demokracii, který povede předseda sociální demokracie,“ prohlásil Sobotka. 

Ústřední výkonný výbor se sejde 10. listopadu

Od voleb neuplynul ani týden a ČSSD je v rozkladu. Strana sice volby se ziskem 20,5 procenta hlasů vyhrála, výsledek ale zůstal daleko za očekáváním. Část širšího vedení strany v čele s Haškem proto Sobotku vyzvala, aby rezignoval na předsedu strany. Ten to ale odmítá a označil to za pokus o puč. Na 10. listopad proto svolal jednání ústředního výkonného výboru strany, na kterém by se mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.

Na Sobotkovu stranu se dnes postavil šéf Senátu Milan Štěch. Podle něj by se sociální demokracie měla zbavit lidí, kteří zákulisně připravili výzvu předsednictva k Sobotkovu odstoupení. Jejich kroky označil za zákeřné. Senátorský klub ČSSD vyjádřil Sobotkovi „plnou podporu“. Usnesení podpořilo 31 přítomných členů senátorského klubu, tři se hlasování zdrželi. „Je potřeba vyvodit odpovědnost z podrazu, který se odehrál. A myslím, že ti, kteří se na něm podíleli, tedy Michal Hašek, Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach a další, by měli odstoupit ze svých funkcí. Oni zásadně ohrozili důvěru lidí v sociální demokracii, a pokud tito lidé budou ve vedení, tak se nám důvěru nepodaří znovu získat,“ řekl v Událostech senátor Jiří Dienstbier.

Vydáno pod