Babiš v ČT: Proč jít do vlády teď? Půjdu, až vyhraju příští volby

Praha – Andrej Babiš nevidí důvod, proč by se jeho hnutí mělo hrnout do vlády. Chce tak činit až po dalších volbách, které s velkou pravděpodobností vyhraje, domnívá se. I tak ale účast hnutí ANO ve vládě není vyloučena. Druhé nejsilnější uskupení nové Poslanecké sněmovny se zatím kloní k variantě tolerance vlády. Babiš již také obdržel žádost o schůzku mezi čtyřma očima od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Uvedl to v ranním Studiu 6 na ČT24. Dodal, že působení Michala Haška v čele sociální demokracie by byla poslední šance prezidenta zasahovat do politické scény.

Odpovědnost za sestavení vlády je podle Babiše nyní na bedrech ČSSD. Babiš připomněl, že jeho strana nikdy nedeklarovala touhu jít do vlády. Je si podle svých slov vědom skutečnosti, že jeho hnutí je projektem na dlouhou dobu. „Určitě bych nešel do vlády. Proč bych měl jít do vlády? My jsme nové hnutí, my chceme plnit náš program a náš program je jasný,“ uvedl v České televizi. Hnutí ANO před volbami předpokládalo, že bude v opozici, nakonec ale skončilo těsně na druhém místě a má více poslanců než dvě strany minulé vládní koalice.

Zásadní rozhodnutí však bude, zda ANO bude vůbec usilovat o účast v budoucí vládě. Není to vyloučeno, protože případné spojení s ČSSD a KDU-ČSL by v Poslanecké sněmovně mělo většinu 111 křesel. Na jednání o koalici s ČSSD však zřejmě bude muset hnutí nějakou dobu čekat, nejsilnější sněmovní stranou totiž zmítají spory mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Michalem Haškem. „Každý čekal, co Hašek udělá, všichni jsme to věděli. Je to v podstatě poslední šance prezidenta, aby zasáhl do politické scény,“ dodal Babiš. Podle něj je právě prezident v současné době největším hráčem. „Pan prezident má prezidentský systém, dělá si, co chce,“ řekl v České televizi. (více o sporech v sociální demokracii)

Babiš: Zeptám se kolegů, zda se můžu se Sobotkou sejít sám

Hnutí ANO už uvedlo, že partnerem pro povolební vyjednávání je pro ně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Mně v noci psal Sobotka a žádal mě o schůzku mezi čtyřma očima. Já se dnes zeptám kolegů poslanců a výboru, jestli mi dají k tomu souhlas, abych s ním jednal sám,“ konstatoval Babiš.

Předvolební billboard
Zdroj: ČT24

V nejhorším případě prý Hnutí ANO může vládu ČSSD tolerovat za podmínky, že sociální demokraté budou akceptovat zásadní programové body hnutí. „Pokud nedojde k dohodě, tak nezbyde nic jiného, než že budou znovu parlamentní volby v květnu příští rok,“ uvedl. A domnívá se, že to už by jeho hnutí volby vyhrálo. „My ty lidi přesvědčíme, že my jsme ta správná volba, my se netřeseme na pozice,“ konstatoval.

Příští volby totiž Babiš hodlá vyhrát, i když nebudou předčasné. „Za ty čtyři roky přesvědčíme občany, že my jsme ta správná volba,“ podotkl. A své údajné úspěchy zdůrazňuje již nyní. „Naše předvolební sliby jsme splnili tím, že jsme zabránili nástupu levice s podporou komunistů,“ dodal. „My jsme dokázali zabránit navyšování daní a my jsme zabránili navyšování dluhu této země, protože když bude vládnout levice za podpory komunistů, bude to špatné,“ uvedl.

Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš, Monika Babišová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Poslanec ANO Martin Komárek v úterý zmínil, že hnutí skutečně je ochotné nějakou dobu čekat na urovnání sporu v sociální demokracii, jejíž situaci přirovnal ke krátkodobým vnitřním problémům jindy renomované firmy. „Jistě nějakou dobu budete čekat. Firmě důvěřujete, ale má nějaké vnitřní problémy, tak chvíli počkáte,“ řekl Komárek. Jak dlouhá „chvíle“ čekání bude, však říct nechtěl, o tom podle Martina Komárka rozhodne vedení ANO.

„Já se nejlépe cítím mezi voliči, mezi občany. Tam mi nikdo nenadává, chovají se vstřícně a dozvíme se plno jejich názorů. A hlavně víme, jak oni žijí. Já jsem za dva roky potkal třicet tisíc občanů této země, takže já vím přesně, jaké jsou jejich starosti.“

Činitelé hnutí se proto sejdou v sídle ANO na pražském Chodově a dohodnou se na podobě nadcházejícího vyjednávání. Stanoví také členy vyjednávacího týmu, místopředsedkyně ANO Věra Jourová předpokládá, že v něm bude ona, předseda hnutí Andrej Babiš a také Martin Stropnický a Jaroslav Faltýnek. Právě toho chce Babiš navrhnout i na šéfa poslanců.

Rozhovor s Andrejem Babišem o vládě (zdroj: ČT24)