Rodičům Aničky se ozvalo několik lidí, policie se vrátila do terénu

Praha - Na výzvu rodičů Anny Janatkové, kteří v úterý odpoledne nabídli 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za zmizením dívky, zareagovalo několik lidí. Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová řekla, že rodina na zveřejněné telefonní číslo přijala několik telefonátů, konkrétnější ale být nechtěla. Stovky kriminalistů a policistů se dnes opět vrátily do terénu. Pátrají severně od Troji, v Drahaňském údolí, v Bohnicích, ale i v Klecanech a katastru obce Zdiby. Dívka se pohřešuje už skoro měsíc, naposledy byla spatřena právě v Troji. Pátrání potrvá do večera, pokračovat bude zřejmě i zítra.

Policie dosud prověřila přes 1 200 poznatků. „Zatím ale žádný nevedl k záchraně Aničky. Jako rodiče nechceme jen čekat. Proto dáváme novou výzvu. Tomu, kdo zachrání a vrátí nám Aničku, vyplatíme odměnu 3,5 milionu Kč. Stejnou odměnu předáme tomu, kdo poskytne konkrétní a spolehlivé informace vedoucí k osobě, která stojí za zmizením naší Aničky,“ stojí ve výzvě rodičů. Dívčin otec Miloš Janatka v minulosti nabídl případným únoscům za propuštění dívky stejnou částku, na jeho výzvu ale nikdo nezareagoval.

Rodiče tentokrát v textu výzvy dodali, že by mělo jít o nové a zcela konkrétní informace. Zároveň požádali o pochopení senzibily, aby odložili svá podání nebo je předávali na linku 158. Policejní mluvčí dnes potvrdila, že velkou část dosud prověřovaných poznatků tvořily telefonáty od psychotroniků nebo senzibilů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V terénu je dnes 500 policistů

Policisté a kriminalisté dnes opět pátrají v terénu. Do akce je zapojena speciální pořádková jednotka, strážníci i policisté z Prahy-venkov, psovodi i dobrovolní hasiči. Doposud se velké policejní akce soustředily především na oblast Troji a její bezprostřední okolí. Do Zdib se ale policisté vydávají pravidelně každý rok - v tamní chatové oblasti policie pátrá po lidech, kteří nenastoupili k výkonu trestu, nebo po věcech pocházejících z trestné činnosti. V rámci této akce se policisté zaměřují i na stopy, které by případ Aničky mohly pomoci objasnit. V katastru obce je na tři a půl tisíce chat, z toho 800 opuštěných. Když tu policisté pátrali naposled, zadrželi šest lidí, kteří se vyhýbali nástupu do vězení nebo byl na ně vydán zatykač.

Pražská policie v souvislosti se zmizením dívky stíhá jedenačtyřicetiletého muže, kriminalisté jej koncem října obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž je vyšetřován na svobodě, soud neakceptoval návrh na uvalení vazby. Podle dřívějších informací policistů se k činu nepřiznal, kriminalisté proti němu mají jen nepřímé důkazy.

Devítiletá dívka zmizela 13. října v pražské Troji. Naposledy byla viděna v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od jejího ztracení pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím, později se v prohledávané oblasti nalezly klíče, které děvčeti údajně také patřily.