Kubera: ODS má šanci na obrodu, jen když se regiony vzdají moci

Praha – Co stojí za současnou krizí ODS, která ve volbách utržila výprask v podobě zisku necelých osmi procent hlasů? Podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) strana doplácí na existenci krajů, respektive regionálních sdružení: někteří regionální politici ODS tak mají vyšší vliv na celostátní politiku, než by bylo žádoucí. Kubera to řekl v Hydeparku ČT24. Hřebíčkem do rakve ODS je podle něj i to, že politici staví byznys nad politiku, místo aby to bylo naopak – tomuto „klamu“ prý ale podlehly všechny strany a ušetřeny nebudou ani ty nově vzniklé.

„Podařilo se nám ustavit čtrnáct malých gubernií a někteří lidé v těch guberniích měli pocit, že jsou předsedové spolkových vlád ve Spolkové republice Německo a podle toho se začali chovat,“ prohlásil Kubera s odkazem na „noční barové dohody“ na kongresech, kdy „se regiony dohadují my vám zvolíme toho, vy nám onoho a pak se všichni diví, kdo byl zvolen.“

Podle Kubery sílí v ODS hlasy volající po změně stanov a snížení počtu místopředsedů z pěti na dva. Tím by se omezil vliv regionů. Příležitost ke změně dostane strana s logem modrého ptáka už v lednu, kdy v reakci na prohrané volby proběhne volební kongres. „Zatím to vypadá tak, že je vůle to změnit,“ uvedl Kubera. „Regiony se nechtějí vzdát moci, to je logické. Pokud se moci nevzdají a kongres proběhne v tom duchu, tak pak ODS nemá šanci na obrodu,“ domnívá se senátor.

I kdyby se nepodařilo změnu prosadit na nadcházejícím kongresu, podle Kubery stejně ODS čekají dlouhá léta strávená v opozici, a tudíž bude čas změnu stanov nakonec prosadit. V souvislosti se změnou stanov dlouholetý teplický primátor nevylučuje, že by mohl kandidovat na šéfa strany. 

Jaroslav Kubera:

„Pokud se nezmění stanovy ODS, na žádnou funkci kandidovat nebudu. Nedovedu si představit, že bych byl náhodou zvolen a pak by mi zvolili místopředsedy, se kerými by se mi velmi těžce pracovalo.“

Senátor také poukázal na fakt, že pokud by si strana odhlasovala změnu stanov, nemohla by volba vedení podle nich ihned proběhnout. Stanovy je totiž nutné registrovat u ministerstva vnitra, takže by musely proběhnout dva kongresy. 

O post šéfa strany už projevila zájem Miroslava Němcová, kandidaturu nevyloučil ani Jiří Pospíšil. Jedním z těch, kdo by podle Kubery mohl oslovit voliče a vrátit stranu na správnou cestu, je Petr Fiala – akademik a ministr školství v Nečasově vládě, který se probojoval do sněmovny na kandidátce ODS v Jihomoravském kraji. „Není napojen na žádný byznys,“ upozornil Kubera.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)