Vrátil se na Moravu gang falešných asfaltérů?

Brno – Policie vyšetřuje, jestli se do Česka nevrátila skupina neobvyklých podvodníků známých jako falešní asfaltéři. Skupina anglicky mluvících dělníků totiž včera nabízela vyškovskému podnikateli podezřele levné vyasfaltování. Když chtěl hoteliér kontaktovat majitele údajné stavební firmy, dali se dělníci na útěk. Před několika lety podvedli falešní asfaltéři na Moravě několik firem.

Podnikatele Michala Dědka oslovila stavební firma s tím, že jí zbyl asfalt ze stavby dálnice v Rakousku a potřebuje se ho zbavit. Anglicky mluvící dělníci nabízeli vyasfaltování krátkého úseku silnice za 180 tisíc korun. Vyškovská správa a údržba silnic přitom tvrdí, že podle běžných cen by to stálo minimálně dvakrát tolik.

Když včera dopoledne přijeli dělníci na místo a začali se připravovat na práci, zdála se panu Dědkovi smlouva, kterou s sebou přinesli, velmi pochybná. „Jakmile jsem začal rýt do toho, s kým obchoduju nebo s kým mám uzavřít tuto směšnou smlouvu, tak to bylo, jak když člověk střelí do vrabců,“ říká vyškovský podnikatel. Jedenáct dělníků prý rychle nasedlo do tří aut a začalo ujíždět. Podle obchodního rejstříku firma nemá k provádění stavebních prací oprávnění.

Nato se do akce vložila policie. Trojici ujíždějících dělníků zastavila a odvedla na služebnu. Po zbylých dvou autech, která z místa ujela, však stále pátrá. Zajímá ji zejména možná souvislost s případy z roku 2008, kdy falešní asfaltéři z Velké Británie podvedli téměř deset firem na Moravě.

Místo kvalitního povrchu na silnici tehdy položili nekvalitní drolící se směs. Vše přitom probíhalo podle podobného scénáře jako včera u pana Dědka: podezřelé smlouvy a nízké ceny. „Nemohu potvrdit, ani vyvrátit, jestli má případ z roku 2008 souvislost s případem ze včerejška. Budeme to prověřovat,“ sdělila prozatím místní policejní mluvčí Iva Šebková.

Gang falešných asfaltérů se možná vrátil (zdroj: ČT24)