Zámek Štiřín má opět staronového ředitele, prodávat se nebude

Praha - Ministerstvo zahraničí zastavilo plánovaný prodej zámku Štiřín a do funkce vrátilo ředitele Václava Hrubého. Toho na jaře odvolal kvůli údajným chybám v hospodaření exministr Schwarzenberg. Hrubý je známý jako odpůrce prodeje zámku. Na svůj post se vrací už potřetí.

„Jsem poctěn tím, že mě pan ministr osobně uvedl zpět do funkce,“ reagoval na své znovuzvolení Hrubý. Podle ministerstva zahraničí k jeho odvolání nebyl věcný důvod. Ministr Schwarzenberg ho přitom odvolal kvůli údajným chybám v hospodaření. 

Hrubého poprvé odvolali z postu ředitele zámku ještě komunisté krátce před sametovou revolucí. Podruhé ho v roce 1999 odvolal tehdejší generální sekretář ministra Kavana Karel Srba. Podle Hrubého šlo o mstu, protože odmítl dosvědčit, že exministr zahraničí Zieleniec na zámku korumpoval novináře.

Se současným jmenováním Hrubého šéfem zámku podle vedení ministerstva definitivně padá plánovaný prodej zámku. Resort se ho chtěl zbavit, aby ušetřil. Pozdně barokní zámek Štiřín chtěl stát prodat už celkem čtyřikrát, poprvé hned po listopadové revoluci na počátku 90.let. Nikdy se ale prodej nedostal do finální fáze.

Ředitelem zámku Štiřín je opět Hrubý (zdroj: ČT24)