Ve Varech se dohodla K20, koalici domluvili i v Č. Budějovicích

Karlovy Vary - V Karlových Varech se dohodla čtyřkoalice K20 složená z Karlovarské občanské alternativy (KOA), ALTERNATIVY, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! na rozdělení míst v magistrátu i na koaliční smlouvě. KOA jako vítěz voleb obsadila křeslo primátora a druhého náměstka. Další místo náměstka patří ALTERNATIVĚ. Zástupci K20 smlouvu dnes podepsali. Vyjednávači vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a ČSSD se dnes shodli na vytvoření koalice na českobudějovické radnici. ČSSD by získala pět míst v jedenáctičlenné radě, z toho dva náměstky primátora. OPB a TOP 09 si rozdělí zbývajících šest míst. Do křesla primátora by se vrátil Juraj Thoma (OPB, dříve ODS).

Kromě primátora a dvou náměstků budou dále v devítičlenné radě Jaroslav Růžička (ALTERNATIVA), Pavel Žemlička (KOA), Otmar Homolka a Milan Rusev (hnutí O co jim jde?!), Michal Toufar a Josef Malý (TOP 09). Koalice si klade za cíl mimo jiné transparentnost, boj proti korupci, funkční magistrát, odstranění byrokracie a účast občanů na diskusi o rozvoji města. Podle Kulhánka se všechny subjekty K20 už definitivně dohodly i na obsazení všech míst ve vedení a radě města.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Českých Budějovic by koalice získala 31 křesel. V opozici zůstane ODS a KSČM. Členové městského výkonného výboru ČSSD před týdnem nepřijali nabídku potenciálních partnerů na čtyři místa v jedenáctičlenné radě, z toho 3 postů uvolněných náměstků. Požadovali většinu, tedy šest křesel. Navíc znovu svému týmu uložili, aby jednali o rozšíření koalice o ODS. Hnutí OPB a TOP přitom opakovaně deklarovaly, že slib voličům neporuší.

Reportáž Jana Stuchlíka a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Pokud naši domluvu ve středu městský výkonný výbor ČSSD schválí, tak se ve čtvrtek začne jednat o podobě koaliční smlouvy. Zásadní je, že jsme se jako vyjednávači dohodli na rozdělení 11 míst, pět ve prospěch ČSSD, což umožňuje vytvoření koalice OPB, TOP 09 a ČSSD,“ uvedl Thoma. Zbývající dva partneři budou mít společně šest míst v radě. O rozdělení budou jednat ještě dnes.

Primátorem Ostravy se dnes na další čtyři roky stal čtyřiapadesátiletý Petr Kajnar (ČSSD), který povede město druhé funkční období. Radnici jako doposud bude řídit koalice ČSSD a ODS. V jedenáctičlenné radě města budou mít převahu sociální demokraté, kteří obsadí sedm křesel. Počet náměstků se nově navýší z pěti na šest, což se nelíbí opozici.

V Plzni už mají i text dohody

Okresní výkonný výbor ČSSD i oblastní rada ODS schválily text koaliční dohody, na které se dohodly vyjednávací týmy obou stran pro společnou vládu na plzeňském magistrátu. Podle již zveřejněných informací připadne ODS post primátora, náměstka a tří radních, ČSSD bude mít tři náměstky a radního. Martin Baxa nominovaný na primátora Plzně poprvé představil také zbývající část týmu ODS v radě města. Náměstkem pro technickou oblast by měl zůstat Petr Rund. Radní pro nakládání s majetkem bude dosavadní radní Helena Matoušová, oblast bezpečnosti zůstane radnímu ODS Robertu Houdkovi. Jedinou novou tváří ODS v radě bude Irena Rottová, která bude mít v kompetenci školství, mládež, sport a životní prostředí.

V Kostelci nad Černými lesy budou volit nového starostu zítra, i tam ale hrozí, že se hlasování dostane do patové situace. Největší podporu získalo ve volbách sdružení Kostelec sobě - koaliční dohodu se mu ale s nikým uzavřít nepodařilo. Místo toho si domlouvají spolupráci ODS a TOP 09. Na většinu v zastupitelstvu to ale nestačí, rýsuje se proto i možná dohoda s KSČM.

Nově zvolení zastupitelé Loun dnes nezvolili vedení města. Politické strany, které se do zastupitelstva dostaly, se nedokázaly zatím shodnout na žádné koalici. Proto nepředložily ani žádný návrh na post starosty a radních. Dosavadní starosta Jan Kerner (ODS), který do zvolení nového starosty stojí v čele města, zasedání zastupitelstva přerušil do 18. listopadu.