Petržílek prý kvůli úniku odposlechů Béma a Janouška skončil ve vazbě

Praha – Soud poslal do vazby analytika protikorupční policie Jana Petržílka, který měl jako tajný agent vynést odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Informoval o tom server iHNED.cz s odkazem na dva nezávislé zdroje. Petržílka před několika dny zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů. Spolu s ním byl zadržen i předseda Věcí veřejných Vít Bárta – právě jemu měl prý Petržílek odposlechy předat. Bárta v té době stál v čele bezpečnostní agentury ABL.

Policisté případ vyšetřují v režimu utajení, proto vyšetřovatelé ani státní zástupce žádné informace k případu neposkytují. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová potvrdila, že návrh na uvalení vazby soud obdržel, nicméně právě s ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací výsledek nemůže sdělit. 

Petržílek byl zatčen minulý čtvrtek, stejně jako Vít Bárta, který byl ale v pátek večer propuštěn. Bárta se k případu nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil. Petržílek je podle iHNED.cz ve vazbě od soboty. 

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnila MfD, a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník loni uvedl, že nahrávky v roce 2007 pořídila BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy vlastnil Vít Bárta. 

Podle některých médií zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě v BIS. Utajovaný svědek pak podle MfD Generální inspekci bezpečnostních sborů potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek. Zda Janouškovy odposlechy skutečně pořídila BIS, prověřovalo státní zastupitelství pro podezření z ohrožení utajené informace a zneužití pravomoci úřední osoby.