Ministerstvo se má omluvit za poškozenou pověst. Místo Dobeše

Praha – Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze se musí ministerstvo školství omluvit Autoklubu ČR za to, že mu poškodilo pověst. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát. Součástí omluvy je i stotisícová náhrada škody, rozsudek není pravomocný. Ministerstvo si chce prostudovat písemné odůvodnění verdiktu, pak se teprve rozhodne, zda se odvolá.

Ministerstvo má omluvu zaslat písemně a zároveň ji vyvěsit na svých webových stránkách. Sdružení v žalobě požadovalo její zveřejnění i ve dvou celostátních denících, které se Dobešovým sporným výrokům nejvíce věnovaly. Soud ale považuje omluvu na webu za dostatečnou. Dobešovi sice soud žádnou povinnost neuložil, nepřiznal mu ale ani nárok na náhradu nákladů, které vynaložil na svou obhajobu.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek označil částku 100 tisíc korun za „víceméně formální“. Skutečná škoda, která jeho sdružení vznikla, je podle něj mnohem vyšší. „S rozhodnutím jsme ale spokojeni, i když naše žaloba směřovala i na bývalého ministra Dobeše. Jsme si jisti, že kroky, které proti nám činil, s nikým v úřadě nekonzultoval. Na ministerstvu vytvořil prostředí strachu a zasahoval do autonomie sportu,“ dodal.

Spor se v širším pohledu týká neshod o tom, které sdružení má v České republice zastřešovat motocyklový sport. Josef Dobeš coby ministr školství odeslal v říjnu roku 2011 dopis Mezinárodní motocyklové asociaci, v němž oznámil, že veškeré dosavadní kompetence Autoklubu ČR v této oblasti přebírá nově zřízený Český svaz motocyklového sportu (ČSMS). Napsal, že tomuto subjektu ministerstvo školství přiznalo jedinou a nejvyšší sportovní autoritu.

Svůj krok veřejně odůvodňoval stížnostmi na činnost Autoklubu ČR ze strany motocyklových jezdců, promotérů i pořadatelů. Sdružení vytýkal také údajné neprůhledné nakládání s finančními prostředky určenými na motocyklový sport - dotace prý často nedoputovaly tam, kam byly určeny. Kritizoval také úpadek péče o mládežnický a dětský sport. Autoklub označil ministrovy výroky za účelové očerňování a rozhodl se bránit soudně. Podle sdružení tvrzení nejsou pravdivá a nemají žádnou oporu ve faktech.