Vědci potvrdili: Létání miminek může být životu nebezpečné

Praha – Matky, které se svými dětmi navštěvují kurzy tzv. létajících miminek, ohrožují život svých potomků. Vyplývá to ze studie forenzních biomechaniků, kterou zadala vypracovat Policie České republiky. Při létání miminek dochází k zápornému délkovému přetížení hlavy, jež dosahuje i vyšších čísel, než která musí snést stíhací piloti. Cvičební praktiky tak mohou u kojenců způsobit krvácení v mozkové tkáni a na očním pozadí.

Kurzy dětského létání a třesení, na něž ČT upozornila počátkem roku, podle instruktorek dětem prokrví tělo i mozek, posílí svaly a zbaví miminko bolestí bříška. „Ta technika pomáhá mně i lidem okolo v tom, abychom se uvolnili, abychom si opravdu začali to mateřství užívat, prostě úplně v tom základě, bez strachu,“ vysvětlila tehdy instruktorka kurzu Létání miminek Blanka Kolářová-Sudíková. Kurzy však u mnohých matek vyvolaly zděšení a zabývat se jimi začala i policie.

Na zkoumání negativních vlivů těchto praktik se podílel i prorektor pro vědu a výzkum z Policejní akademie Jiří Straus, který platí za jediného českého znalce v oboru forenzní biomechaniky. Odborníci pohyby třesení a letu simulovali na biomechanické figuríně kojence, vedle toho se zúčastnili jedné z lekcí, kde na rychloběžné kamery snímali jednotlivé cviky. Závěry praktikované techniky dětského pohybu jednoznačně odsoudili s tím, že z hlediska biomechaniky jsou tyto aktivity jednoznačně nevhodné.

Rozhovor s Jiřím Strausem (zdroj: ČT24)

Děti jsou vystaveny většímu přetížení než stíhací piloti

„Když jsme kritické hranice tolerance při délkovém přetížení hlavy porovnali s hodnotami, které jsme naměřili, byl náš závěr takový, že v řadě případů bylo přetížení životu nebezpečné,“ uvedl Straus. „V závěrech, které jsme studovali, způsobuje přetížení u miminek lokální periferní krvácení v mozkové tkáni a dochází ke krvácení na očním pozadí. Kojenci by mohli mít nepříjemné stavy bolesti a krvácení do očí,“ varoval Straus.

Přetížení, kterému je dítě při létání vystaveno, v maximální naměřené hodnotě dosahuje míry 3,3 g. „Dá se to přirovnat ke stíhacím pilotům, u kterých se doporučuje 2,5 až 3 g jako kritické přetížení. Pro stíhací piloty je to přetížení únosné šest sekund. Miminka jej snášela dvacet až sedmadvacet sekund,“ zdůraznil Straus. Piloti jsou na rozdíl od malých dětí trénovaní, mají vyzrálou nervovou soustavu a speciální obleky.

Stejně nezdravé jako létání je i třesení s dětmi. V této souvislosti se mluví o shaken baby syndromu. I v tomto případě může dojít k poškození mozku dítěte.

Létání miminek
Zdroj: ČT24