Ostravský soud začal řešit další žhářský útok na romský dům

Ostrava – Krajský soud v Ostravě začal projednávat další žhářský útok na dům Romů, tentokrát v ostravské osadě Bedřiška. Na rozdíl od útoku ve Vítkově ale stanuli na lavici obžalovaných sousedé napadených Romů, žena a její nezletilý syn. Oba čelí obžalobě z pokusu o vraždu, ženě hrozí až doživotí, mladíkovi pak pět až deset let vězení. Jelikož obžalovanému ještě nebylo 18 let, tak je soudní líčení neveřejné. „Pro veřejnost bude zpřístupněno pouze vyhlášení rozsudku,“ upřesnila mluvčí ostravského krajského soudu Barbara Plchotová.

V případě útoku v Bedřišce zřejmě nešlo o rasistický útok, za vším pravděpodobně stály sousedské spory. Policii se prý nicméně podařilo najít dostatek důkazů, aby byl čin kvalifikovaný pokus vraždy. 

Žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli 14. března. Zápalnou láhev s hořlavinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se ale naštěstí nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce, dívku však probudilo řinčení skla a oheň stihla uhasit.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Zahájení dnešního soudního líčení sledoval i Dušan Podraný, do jehož domku zápalná láhev vletěla. „Nechápu, proč to udělali. Je to záhada. Nevidím důvod,“ uvedl muž. Bojí se prý, že sousedka dostane vysoký trest. „O toho kluka se nebojím. Ten si zaslouží výjimečný trest,“ uvedl poškozený. Podle informací, které kolují v kolonii Bedřiška, byl prý iniciátorem útoku syn obžalované ženy. „Ona se toho prý jen účastnila. Nechtěla, aby to udělal,“ dodal Podraný.

Zmocněnec napadené rodiny Ladislav Baláž připouští, že by se právní kvalifikace případu mohla změnit. Podle něj nějaké důkazy o napojení mladšího z útočníků na extremisty existují. „Záleží na zvážení paní soudkyně, zda to bude sousedský vztah či z rasových pohnutek,“ řekl s tím, že podle něj se jednalo v každém případě o pomstu. Státní zástupkyně Brigita Bilíková má ale v případu jasno: „V tomto případě můžu, myslím, zcela vyloučit rasový motiv.“

Paradoxně incident přinesl do osady kolektivní postup. Většina ze zhruba 160 obyvatel Bedřišky po útoku spojila síly, zametli s nepořádkem a vzniklo zde i komunitní centrum pro děti. Jiří Koller z občanského sdružení Osada Bedřiška pro ČT uvedl, že se do centra pro děti snaží zvát i děti obviněné, ale nepřišly. „Nějak se nám to nedaří, jsou teď uzavřenější,“ podotkl Koller.