Poslanci si už dělí posty ve sněmovně

Praha - Poprvé od rozpuštění sněmovny se odpoledne konala v dolní komoře schůze. Zatím se sešli jen předsedové jednotlivých klubů na poradě s bývalou předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Ta bude podle zákona svolávat i ustavující schůzi 25. listopadu. V kanceláři předsedy sněmovny jednali asi 40 minut. Hlavním tématem sice nebylo, kdo dolní komoru povede, na post předsedy si ale zatím dělá nárok ČSSD i hnutí ANO.

Poslanci se znovu sejdou za 18 dní. Není ale zatím vůbec zřejmé, jak dlouho ustavující schůze potrvá. „Může se zdát, že bude rychlá. To bude záležet na tom, jestli se rychle dohodne vládní koalice (…) Nebo se může zadrhnout a trvat několik týdnů, možná i dva tři měsíce, pokud tyto dohody nebudou,“ uvedla v Událostech místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Miroslava Němcová v Interview DD:

„Pokud nebude dohoda na vládě, tak určitě nebude dohoda na tom, kdo má být novým předsedou sněmovny, a bude ta ustavující schůze přerušena, pravděpodobně do doby, než ta rodící se koalice řekne, za jak dlouho je schopná se dohodnout. (…) Bez toho, že bude ukončena tato první ustavující schůze, nejde dělat vůbec nic.“

O jménech zatím poslanci nemají jasno. Šéfovat Poslanecké sněmovně by mohl zástupce vítězné ČSSD, která kvůli vnitrostranické krizi ale nemá zřejmého kandidáta. „V tuto chvíli nevedeme v sociální demokracii debatu o tom, kdo má být předsedou sněmovny, určitě budeme chtít mít zástupce ve vedení,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc (ČSSD).

To druhý zájemce o post předsedy, hnutí ANO, má na post předsedy kandidáty hned dva - Andreje Babiše a Věru Jourovou. „Za předpokladu že premiérem bude sociální demokrat, tak nám by připadalo logické, aby druhá strana ve volbách měla předsedu sněmovny,“ domnívá se Jaroslav Faltýnek (ANO).

Jaroslav Faltýnek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

O něco jasnější jsou jména možných kandidátů na místopředsednické posty. Zatím se strany shodly, že by se počet místopředsedů měnit neměl. Podle Němcové více než pětičlenné vedení potřebné není. „Pro mě se zdá maximum možného pět místopředsedů. To je sněmovna v plné síle (…) Těch šest, sedm by byla úlitba tomu, že nejde dosáhnout racionálnější dohody,“ dodala Němcová

Právě Němcovou chce do křesla místopředsedy sněmovny ODS, TOP 09 by volila Miroslava Kalouska. KSČM uvažuje o svém šéfovi Vojtěchu Filipovi a a za sociální demokraty by mohl pokračovat Lubomír Zaorálek. A ve vedení chce být i nováček ve sněmovně hnutí Úsvit. Navrhuje Tomia Okamuru. Naopak lidovcům se do vedení příliš nechce. „My na tom netrváme, ale na druhou stranu, pokud by tam měl být Úsvit se stejným počtem poslanců, tak bychom to chtěli taky,“ doplnil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Debata vítězů ve studiu ČT
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Výborů bude sedmnáct, mluví se o jejich snížení

Kromě míst ve vedení si poslanci začali rozdělovat i volná křesla ve výborech, kterých v posledním volebním období bylo ve sněmovně 17. Stejný počet má být zachován a mluví se i o možném snížení. „My jsme navrhovali sloučit bezpečnostní a obranný výbor,“ uvedl Faltýnek. Tomu by se nebránili ani sociální demokraté. Počítají i s tím, že mandátový a kontrolní výbor by měla obsadit opozice.

Lidovci touží po silném zastoupení v zahraničním a bezpečnostním výboru. Šéfovat by chtěli alespoň jednomu. A právě o zahraniční výbor je velký zájem. Třeba TOP 09 by tam ráda viděla svého předsedu. „Vím, že ze strany pana předsedy Schwarzenberga zaznělo přání neformálně být v zahraničním výboru,“ podotkl František Laudát (TOP 09).

Třeba ANO si udělalo průzkum mezi poslanci. Největší zájem je o školství, rozpočtový nebo zemědělský výbor. A právě na ten si brousí zuby i komunisté, kteří by ideálně chtěli ovládat i další, třeba hospodářský a kontrolní. Úsvit přímé demokracie zase bojuje za šéfa zdravotnického výboru.

Politici už si dělí posty ve sněmovně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod