Lékárníci odmítají registrační pokladny

Jihlava - Pokud budou v budoucnu zavedeny registrační pokladny, nemělo by se to týkat lékáren. Vnitřní výpočetní systém je podle prezidenta České lékárnické komory (ČLnK) Lubomíra Chudoby kvalitní a vícenáklady s tím spojené by dále zhoršily zejména u těch nejmenších lékáren jejich kritickou ekonomickou situaci.

„My nemůžeme vydat jednotlivá balení léků bez toho, aby to prošlo naším výpočetním systémem. Jsme schopni jednoznačně prokázat veškeré příjmy i výdaje lékáren. Není proto potřeba uvažovat o zbytečných vícenákladech,“ řekl Chudoba po skončení dvoudenního sjezdu ČLnK v Jihlavě. Sjezd schválil priority komory pro následující čtyři roky. Komora je bude uplatňovat vůči nové politické reprezentaci a vedení ministerstva zdravotnictví. Povinné zavedení registračních pokladen prosazuje zejména ČSSD, která po vítězství v parlamentních volbách má šanci vládnout. 

Delegáti sjezdu jsou podle Chudoby značně znepokojeni tím, že spousta veřejných lékáren a zejména těch nejmenších se letos dostala do kritické ekonomické situace. „Je to tím, že rapidně poklesly ceny úhrady léčiv v řadě skupin. Přetrvává faktická nedostupnost řady léků, hlavně kvůli reexportu, ke kterému dochází kvůli nízkým cenám léků. Lékárny denně bojují s tím, že nemohou pacienty uspokojit,“ řekl Chudoba. 

Vedení komory podle něj připravuje ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv návrh na změnu v odměňování lékáren. „Bude zřejmě možné použít i data, která ústav shromažďuje ze všech lékáren, abychom mohli vše lépe analyzovat a měli i garanci, že návrh bude mít předvídatelný dopad na financování lékáren,“ uvedl Chudoba.

Olomoucká lékárna, která vydávala léky s pseudoefedrinem na falešné recepty.
Zdroj: ČT24

Účastníci sjezdu opakovaně zavázali vedení komory, aby se pokusilo prosadit zákonný zákaz takzvaných bonusů v souvislosti s výdejem léků na předpis hrazených z veřejného zdravotního pojištění. „To je situace, která nemá obdobu v žádné zemi v EU,“ řekl Chudoba. 

Pokud budou zrušeny regulační poplatky za lékařský předpis, bude lékárnická komora bojovat za to, aby byl zaveden pevný poplatek hrazený zdravotními pojišťovnami a zohlednil tak práci, kterou lékárna má při výdeji léků na předpis. „Nemůžeme si stejně jako lékaři dovolit přijít o peníze bez nějaké kompenzace,“ řekl Chudoba. 

Komora také chce podle schválených priorit přispět k tvorbě sítě lékáren podle potřeb pacientů. Nyní jsou hlavně na lukrativních místech a chybějí na venkově. Nakupením lékáren ve větších městech klesá kvalita péče - aby lékárny snížily náklady a mohly si konkurovat cenou, nemají některé léky na skladě či je individuálně nepřipravují ve složení daném lékařem.