Armáda bude Pandury znovu testovat

Praha - Kabinet Mirka Topolánka schválil memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr pro českou armádu. V případě, že vozidla úspěšně absolvují zkoušky technických parametrů, bude vojsko připravovat nákup 107 obrněnců. Původně měla armáda pořídit 199 vozidel, ale podle ministryně obrany Vlasty Parkanové nemá resort na jejich koupi dostatečně vysoký rozpočet. Díky snížení počtu transportérů bude nový projekt levnější o polovinu.

Špatný začátek

Tendr, který na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005, vyhrála rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 kabinet na návrh ministerstva obrany rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Druhá šance pro Rakušany

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Podle neoficiálních zpráv přistoupila vláda k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.

Výsledkem únorových schůzek mezi zástupci ministerstva a rakouské zbrojovky Steyr byla dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu.

V březnu ministryně Parkanová oznámila, že armáda uvažuje o nákupu 107 transportérů Pandur v šesti modifikacích, pokud vozidla projdou úspěšně technickými testy. Memorandum o porozumění, týkající se dodávky transportérů, předložila ministryně vládě.