Výbory, členové, místopředsedové – sněmovna dostává obrysy

Praha – Jednání o povolebním uspořádání pokračují. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sešel se zástupci Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, jednali o obsazení postů v Poslanecké sněmovně. Tomio Okamura by rád dosadil některého ze svých spolustraníků do čela jednoho z odborných výborů ve sněmovně. Požadavek předsednictví výboru má i TOP 09. Sobotka zopakoval, že ČSSD si jako vítěz voleb činí nárok na křeslo předsedy dolní komory. Se stejnou ambicí vystoupilo i hnutí ANO, s nímž sociální demokrati vyjednávají o vládě. KSČM by podle Sobotky mohla mít opět místopředsedu dolní komory, předseda komunistů Vojtěch Filip to má s ohledem na volební výsledek za hotovou věc.

„Bylo nám řečeno, že vzhledem k našemu volebnímu výsledku bychom měli mít možnost vést jeden výbor. Vyslovili jsme tedy přání, abychom mohli vést jeden z těch odborných, kde máme své odborníky,“ řekl Okamura v reakci na jednání.

Sobotka ale zatím odmítá hovořit o konkrétním obsazení postů ve sněmovně. Debata o jménech podle jeho slov není na pořadu dne. „Vede se spíše debata o počtech, aby to bylo spravedlivé a odpovídalo volebnímu výsledku,“ dodal první muž sociálních demokratů s tím, že je třeba sledovat i princip racionality s ohledem na fungování sněmovny. Vše se podle něj nyní podřizuje tomu, aby mohla sněmovna začít co nejdříve řádně fungovat.

Sobotka se poté setkal i s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem i jejím místopředsedou Miroslavem Kalouskem. Schwarzenberg připustil, že jeho strana má zájem o jedno místopředsednické místo. Naznačil také, že má zájem o vedení zahraničního výboru. „Mám eventuálně o jeden výbor zájem, hádejte,“ řekl novinářům. Zda se mu podaří ho získat, bude podle něj záviset na koaličních jednáních.

Karel Schwarzenberg po jednání o uspořádání sněmovny: „My jsme řekli, o co bychom měli zájem, upozornili na jistá nebezpečí, která v budoucnosti očekáváme, bavili jsme se o ústavě, pomlouvali jsme všechny kolegy, byl to dobrý rozhovor.“

Vyjádření Karla Schwarzenberga po jednání o uspořádání sněmovny (zdroj: ČT24)

V případě KSČM Sobotka připomněl, že je třetí nejsilnější stranou. „Pokládáme za naprosto logické, aby v případě, že sněmovna bude mít čtyři nebo pět místopředsedů, KSČM měla svého zástupce ve vedení Poslanecké sněmovny,“ řekl šéf sociálních demokratů. Které z výborů by mohli komunisté vést, bude podle něho věcí dalších jednání mezi stranami. Připadnou jim křesla šéfů dvou až tří výborů. V předminulém volebním období byl jedním z místopředsedů dolní komory šéf KSČM Vojtěch Filip. V minulém volebním období komunisté zastoupení ve vedení dolní komory neměli.

  • „Při čtyřech i pěti místopředsedech KSČM má podle volebního výsledku na toto místo nárok, takže výkonný výbor určitě někoho nominuje,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.
Události ČT o povolebním jednání (zdroj: ČT24)

Politolog Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Daniel Kunštát ve Studiu ČT24 připomněl, že křesla, o která se hraje, nepředstavují pouze formální dělbu práce. „Obsazení klíčových funkcí ve sněmovně je záležitost mocenská… Třeba předseda dolní komory může velmi silně ovlivňovat celou agendu, která se projednává,“ zmínil Kunštát. Nejde ale jen o hlavu dolní komory, základní práce ve sněmovně se podle jeho slov odvíjí od práce ve výborech, proto i předsedové výborů znamenají důležité mocenské posty.

Komentář Daniela Kunštáta k povolebnímu vyjednávání (zdroj: ČT24)