Rok 2025: Cukrovkou trpí každý pátý Čech

Praha – V roce 2025 bude až 20 procent obyvatel Česka trpět cukrovkou. Vyplývá to z prognózy Státního zdravotního ústavu, která tak v rozmezí 12 let počítá se stoprocentním nárůstem oproti současnosti; dnes má diabates jeden z deseti Čechů. Podle přednostky Centra diabetologie z pražského IKEMu Terezie Pelikánové stojí za nárůstem vedle genetických předpokladů také nezdravý životní styl a stres.

„Proč diabetes druhého typu roste tak prudce, nikdo neví, ale určitě se na tom podílí nedostatek fyzické aktivity, sedavý způsob života a nárůst obezity. To jsou dva nejdůležitější faktory, třetí je potom psychický stres,“ vysvětluje Terezie Pelikánová z IKEMu s tím, že významnou roli samozřejmě hraje i individualita a genetické predispozice.

Loni se v ČR léčilo 841 000 diabetiků, dalších 200 000 o své cukrovce neví, potíže zatím nemají. „Cukrovka nebolí. U většiny pacientů je diagnóza stanovena až poté, co přijdou k lékaři z nějakého jiného důvodu, to je zádrhel možnosti diagnostiky,“ podotýká Pelikánová. Každý rok se tak cukrovka zjistí u 40 000 až 50 000 lidí, po odečtení úmrtí je nárůst léčených ročně o 20 000 až 30 000.

Diabetolog Kvapil: „Cukrovka je metlou světa“

„Cukrovka je metlou současného světa, raketově přibývá zejména cukrovky druhého typu,“ varoval místopředseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil a doporučil, aby lidé využívali toho, že zdravotní pojišťovny hradí vyšetření cukru v krvi. Připojuje se i Pelikánová: „Každý člověk, který si je vědom toho, že má nějaký rizikový faktor, by si měl nechat zkontrolovat hladinu krevního cukru u svého praktického lékaře.“

Správná hladina je do 5,5 mmol na litr krve, měřeno na lačno, předstupeň cukrovky je od 5,6 do sedmi, cukrovka je od sedmi výše. Od samého počátku cukrovka poškozuje cévy, i když ještě potíže nepůsobí. Trvá pět až sedm let, než se poškození projeví v takové míře, že pacient musí vyhledat lékaře. V horším případě může být první komplikací infarkt.

Rozhovor s Terezií Pelikánovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod