Na organizátora delfíní show se chystá hromadná stížnost

Praha - Společnost Československé cirkusy a varieté, která plánovala v Praze pořádat delfíní show, skončila v insolvenčním řízení. Stovky lidí, kteří si na třikrát odloženou akci koupili lístky, nyní organizují hromadnou stížnost a chtějí své peníze zpátky. Pořadatelé slibují, že jim je postupně vrátí, zbylé zájemce ale ujišťují, že představení nakonec bude.

Cena jedné vstupenky na přehlídku cvičených delfínů se pohybovala od 400 do 1 500 korun. Podle organizátorů si ji koupilo několik desítek tisíc lidí, vrácení peněz se však dodnes dočkali jen někteří z nich. Těm méně šťastným pořádající společnost místo vstupného poslala email informující o zvýšení ceny.

„V každé té kategorii by měl být lístek ještě o 300 korun dražší. To už jsem nevydržela a napsala jsem panu Kaiserovi další z mailů, že už si z nás snad dělá legraci!“ zlobí se Hana Knytlová, která pro sebe a své děti loni před Vánoci koupila tři vstupenky celkem za 1 500 korun. Přidala se proto k ostatním naštvaným zákazníkům a společně na organizátora show Artura Kaisera podali hromadnou stížnost.

Celkem se takto spojilo šest stovek lidí. „Z právního hlediska jde o bezdůvodné obohacení na straně pořadatelů,“ tvrdí advokátka a právní garantka hromadné žaloby Eva Suchomelová. Organizátor je přesto stále přesvědčen, že akci s delfíny ještě uskuteční, k vracení peněz se proto příliš nemá. „Jenom prosím ty, co čekají na vrácený vstupného, ať jsou ještě chvilku trpěliví,“ vzkázal Artur Kaiser.

Třikrát odložená show se původně měla konat loni na jaře na Rohanském ostrově v Karlíně, pozemek pro tento účel ale magistrát odmítl pronajmout. Poté organizátoři plánovali přesunout show na soukromý pozemek v pražské Libuši, kde se měla konat ve stanu s vodní arénou. Ale ani sem se nepodařilo kytovce dostat. Ministerstvo životního prostředí, které se odvolávalo na Agenturu pro ochranu krajiny a přírody, v květnu nevydalo povolení pro jejich dovoz z Ukrajiny.

Na konci listopadu bude komise ministerstva rozhodovat o povolení znovu. Jenže lidé, kteří se připojili ke stížnosti, už dál čekat nechtějí. „Chtěla jsem si splnit sen, ale nestalo se tak. Už ani nemám zájem na tu akci jít,“ tvrdí paní Knytlová. Zda se hromadná stížnost nakonec promění i v žalobu, se chtějí právníci rozmyslet do konce týdne. Již od září ale kvůli možnému podvodu pořadatele vyšetřuje policie. Trestní oznámení podal jeden z návštěvníků, který nedostal zpátky peníze za vstupenku.

Žaloba na pořadatele vystoupení cvičených delfínů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod