Postižené děti si na normální školu musí počkat

Praha – Od ledna 2011 se školy měly více otevřít dětem s nejrůznějšími typy zdravotního postižení, sociálně slabým nebo jinak znevýhodněným. Vše měly změnit nové vyhlášky. Ministr školství Josef Dobeš (VV) ale zpracované návody začleňování nechává předělat. Děti se zdravotním znevýhodněním nebo cizinci s problémy s češtinou tak budou muset dál dojíždět do speciálních škol. Nejprve je totiž podle ministra třeba vyřešit situaci dětí, které končí v praktických školách, zejména Romů.

Proti postoji ministra se bouří jak akademici, tak základní školy. Například v pražské základní škole Angel potřebuje speciální přístup při učení 60 ze 700 dětí. O peníze na školení učitelů, zaplacení asistentů a zajištění výuky má tak zařízení nouzi. Granty vystačí vždy jen na určitou dobu. Pak škola musí zdroje hledat například propouštěním. „Protože jsem viděla, že je důležitý, propustila jsem dvě uklízečky,“ popisuje ředitelka školy Iva Cichoňová, jak škola získala peníze na zaplacení psychologa.

Peníze nejsou, problémových dětí se zbavme

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Dana Moree z Univerzity Karlovy

„Ředitelé nám například říkají, že zřizovatel jim doporučil, aby nebral děti cizinců, nebo aby se zbavili i těch dětí, které už tam mají.“

Dvě ministerské vyhlášky měly situaci změnit a školám dopřát takové finance, aby speciální přístup mohly pohodlně zajistit. Návrhy reagují na tři roky starý verdikt štrasburského soudu, že dvacet českých Romů skončilo neoprávněně ve zvláštních školách. Ministr Dobeš teď tvrdí, že vyhlášky jsou potřebné, ale ne v tak široké verzi, jak jsou zpracované. „Půl roku tady něco leželo, co nebylo dovypořádáno a nový ministr školství o tom nevěděl,“ tvrdí Dobeš. Ne všichni mu ale dávají za pravdu. „Připomínky byly vypořádány a ministra jsme o tom včas informovali,“ oponuje bývalá náměstkyně ministryně Kopicové Klára Laurenčíková.

Některé děti tak ale budou odstavené na druhou kolej. Do školy budou muset dojíždět. Změny se nelíbí ani bývalému náměstkovi Dobeše. „Je to něco, co nepovažuji za dobrou věc,“ uvedl Viktor Hartoš. „Ono se to může jevit, že integrace je drahá, ale když nebudeme integrovat, tak to bude dražší,“ vysvětluje Moree.

Ministr školství Josef Dobeš

„Děti bez mentálního postižení ať nenastupují na speciální školy.“

Vyhlášky by se podle ministra měly do legislativní rady vlády dostat do měsíce. Tam projdou připomínkovým řízením. Otálet pak prý ministr nebude ani s podpisem. Otázkou však zůstává, kdy začnou platit a v jaké podobě.