Kvůli podivné smlouvě mezi VZP a protonovým centrem padlo obvinění

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) obvinila jednoho člověka kvůli uzavření smlouvy mezi VZP a pražským protonovým centrem v roce 2006. Obvinění se údajně týká pokusu o zneužití pravomoci. Smlouvu tehdy podepsal nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka. Zda byl obviněn právě on, ale státní zástupce neupřesnil.

„Momentálně nemáme oficiální informaci, kdo konkrétně byl obviněn. Nicméně za VZP smlouvu v roce 2006 podepsal její nucený správce a současně tehdejší náměstek ministra zdravotnictví. Vše nasvědčuje tomu, že policie dospěla k témuž, co VZP tvrdí dlouhodobě - že totiž okolnosti podepsání smlouvy byly nestandardní,“ reagoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Trestní oznámení podala v únoru pojišťovna s tím, že kontrakt o budoucí úhradové smlouvě, která by centru zaručovala roční příjem přes jednu miliardu korun po dobu 15 let, byl nestandardní a nezákonný.

Vše se točí kolem Antonína Pečenky

Smlouvu s protonovým centrem podepsal Pečenka v dubnu 2006. Razítko VZP ale na dokumentu chybí, místo něj je zde razítko ministerstva zdravotnictví. Tehdejší šéf resortu David Rath se měl o smlouvě dozvědět až v době, kdy už byla podepsaná. Pečenku přitom sám jmenoval do funkce svého náměstka. Smlouvu nikdy neprojednala ani správní rada pojišťovny a neschválil ji ani ředitel VZP. Pečenka navíc uzavřel s protonovým centrem smlouvu o smlouvě budoucí, která ve zdravotnictví není vůbec standardní.

Antonín Pečenka
Zdroj: ČT24

Smlouva o smlouvě budoucí VZP zavazuje k tomu, že bude 15 let posílat každý rok do protonového centra 1 600 pacientů, za jejichž léčbu ročně zaplatí jednu miliardu. I největší evropské protonové centrum v Mnichově ročně léčí kolem 500 pacientů. Tehdejší nucený správce si ale za smlouvou stojí. „Smlouva byla podepsaná v roce 2006, předpokládaný plný start byl až v roce 2013. Pojišťovna měla dost času na to, aby s tím počítala ve svém zdravotně-pojistném plánu, který se koneckonců dělá z roku na rok… Určitě bych smlouvu podepsal znovu – není nevýhodná,“ prohlásil už dříve.

Reportérka ČT Aneta Snopová„VZP o smlouvě vůbec neměla tušení, tam nikdo netušil, že něco takového existuje. Až přišli zástupci protonového centra na pobočku, ani nepřišli do hlavního sídla, s touto smlouvou o smlouvě budoucí a začali se dožadovat plnění zhruba miliardy ročně. Což na VZP způsobilo obrovský poplach, začalo se dohledávat…, a tak se na VZP dozvěděli o požadavku.“

Necelé dva roky poté, co Pečenka zavázal VZP k miliardovému plnění smlouvy ročně, začal pro protonové centrum pracovat jako projektový manažer. V rozhovoru pro Reportéry ČT v lednu 2013 uvedl, že fungoval jako poradce v organizaci zdravotnictví a jako chirurgovi mu onkologie nebyla vzdálená. Práci pro protonové centrum nepovažoval za střet zájmů.

Kauzou protonového centra se v minulosti zabývali Reportéři ČT

Že by mohlo obvinění mířit na Pečenku, posiluje i vyjádření protonového centra, z jehož pracovníků prý nikdo nebyl, ani není v souvislosti s uvedeným usnesením policisty osloven. „Jsme si jisti, že Proton Therapy Centre vždy postupovalo správně a v souladu s veškerými právními předpisy,“ uvedl mluvčí centra Vladimír Šulc.