Na ministerstvu dopravy se chystá zemětřesení kvůli ženským neshodám

Praha – V pozadí personálního zemětřesení na ministerstvu dopravy, které má v pondělí podle informací Práva oznámit šéf resortu Vít Bárta (VV), prý stojí obyčejná ženská nevraživost. Bárta se totiž podle deníku chystá odvolat náměstkyni Ditu Schautovou. Za rozhodnutím stojí neshody s její podřízenou Blankou Kosinovou, která je partnerkou ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09 a Starostové). Právě Besser měl šéfa resortu dopravy požádat, aby Schautovou propustil. Ministerstvo však zatím o záležitosti mlčí.

Schautová jedná o umístění Galilea

Náměstkyně Schautová vyjednává o umístění centra Galilea v Praze. Kosinová zase vede odbor kosmických technologií a družicových systémů. Spolu prý ale pracovat nemohou. „Zpočátku, když na ministerstvo přišel Vít Bárta, tak za ním přišlo několik lidí, aby ve funkci nechal Schautovou, že je schopná a že ji tam chtějí. Podporovala ji dokonce i Kosinová. Pak se ale mezi nimi něco stalo a Schautová s Kosinovou se pohádaly. A už se nemohou ani cítit,“ uvedl prý zdroj z ministerstva.

Náměstkyně se stará o celou sekci družicových systémů. Sem spadá i oddělení Kosinové, které má na starosti zavádění projektu Galileo, tedy odpovědi Evropské unii na americký systém GPS. Ještě v pátek přitom náměstkyně vyjednávala o Galileu v Bruselu. Kromě Česka chce centrálu získat i Německo a Nizozemsko. Česká metropole je však velkým favoritem, a to bezpochyby i zásluhou Schautové.

Přesto by ji měl nahradit šéf kabinetu ministra Jakub Hodinář. Na jeho místo tak povýší dlouholetý mluvčí resortu Karel Hanzelka. Novou mediální tváří by se potom stal Jakub Ptačinský.

Galileo
Zdroj: ČT24