Penc obhajoval zveřejnění seznamu StB

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů dnes vyslýchal aktivistu a bývalého politika Strany zelených Stanislava Pence, který před více než rokem zveřejnil databázi svazků komunistické Státní bezpečnosti. Úřad tvrdí, že materiál obsahuje citlivá osobní data a viní ho z porušování zákona, za což by mu hrozila pokuta až jeden milion korun. Podle Pence je ale databáze bezpochyby archiválií, jelikož Archiv bezpečnostních složek, který spadá pod Ústav pro studium totalitních režimů, databázi zaevidoval mezi národní archivní dědictví. Rozhodnutí v Pencově případu zatím nepadlo, úřad by měl rozhodnout do 20. prosince.

Penc loni v červenci vyvěsil tzv. EZO neboli Evidenci zájmových osob. Tato unikátní databáze obsahuje téměř 800 tisíc jmen lidí, kteří sloužili režimu nebo se naopak do hledáčku StB dostali jako prověřované osoby. Penc tuto databázi získal od porevolučního ministra vnitra Jána Langoše a oznámil, že ji v listopadu zveřejní znovu, jak se také stalo na stránkách www.svazky.cz.

Stanislav Penc:

„Poškozen nikdo nebyl, jelikož proti mně nikdo za 16 měsíců nepodal trestní oznámení a není proti mně vedený žádný občanskoprávní spor.“

Penc se hájí tím, že je seznam archiválie, a tedy je přístupná k bádání. „ÚSTR zaevidoval tuto databázi mezi národní archivní dědictví již tři měsíce předtím, než jsem to zveřejnil. Tím pádem je to archiválie a ústav se jimi má zabývat a pracovat na jejím zveřejnění. To se však ze strany ústavu bohužel doteď nestalo,“ uvedl ve studiu ČT24 Penc.

Celou databázi však není možné podle ředitele ÚSTR Daniela Hermana zveřejnit: „Nejedná se o archiválie Státní bezpečnosti, protože ty evidence byly doplňovány po roce 1990, a proto to není archiválie StB. My nyní chceme vydat manuál, který by umožnil se v této databázi orientovat.“

S tím však Penc nesouhlasí, neboť archiv jako výzkumné pracoviště podle jeho názoru nemůže mít záznamy rozvědek a osobní údaje, které se nesmí ze zákona zveřejnit. "Mám vyjádření vojenské zpravodajské služby a BIS, která říkají, že tam žádná data po roce 1990 nejsou. Stačí se podívat na www.svazky.cz a každý si může ověřit, co bude potřebovat," uzavřel Penc.

Svazky StB
Zdroj: ČT24