Na podzimní šero doplácejí hlavně chodci

Praha - Za prvních 14 dnů v listopadu zemřelo na silnicích 12 chodců. Loni to přitom bylo za celý měsíc o tři méně. Tak vysoké číslo zalarmovalo policii, a po celé zemi se proto rozbíhají speciální akce. Hlídky chodcům na ulicích rozdávají reflexní pásky. Většina nehod se totiž stala za tmy.

V listopadové statistice vede Praha. Během jednoho týdne zemřeli hned tři lidé a vždy šlo o srážku za tmy na přechodu nebo v jeho blízkosti. Chodci totiž často mylně předpokládají, že když oni vidí auto, musí je vidět i řidič. V této souvislosti pražská dopravní policie vyzývá obyvatele metropole, aby upozornili na nepřehledné či jinak nevhodné přechody. Své připomínky mohou lidé posílat na adresu tiskpha@mvcr.cz

Při zhoršené viditelnosti zemře skoro dvakrát více lidí než ve dne. Desetkrát častěji to pak bývá člověk, který nemá žádný reflexní prvek. Právě reflexní prvky mohou výrazně pomoci – díky nim je člověk vidět až na dvě stě metrů. Podobný efekt má i světlé oblečení – světlá barva může zvýšit brzdnou dráhu auta až na 55 metrů. Chodec v tmavém kabátě je ale vidět až z pouhých 18 metrů.

Na chodce se proto v listopadu a prosinci zaměří policie. „Chodce poučí o možných rizicích a rozdají reflexní pásky,“ informoval šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Chodci zatím nemají povinnost reflexní prvky nosit, policie ve spolupráci s BESIPem a ministerstvem dopravy to chce ale změnit. Společně připravují nová pravidla a chtějí, aby opatření platilo už za rok.

Smrt chodců na silnicích (zdroj: ČT24)