Lidovci: Pokud bude zrušen lustrační zákon, je to důvod nejít do vlády

Praha – Lustrační zákon by mohl být třecí plochou při vytváření nové vlády. Lidovci totiž prohlásili, že pokud by měl být zrušen, je to pro ně důvod nejít do vlády. Jiné politické strany zastoupené ve sněmovně si naopak myslí, že povinnost lustračního osvědčení při vstupu na pozici státního úředníka by mělo vymazat přijetí zákona o státní službě. Kloní se k tomu ČSSD, Úsvit Tomia Okamury, dříve se za zákon postavilo hnutí ANO. Předseda Senátu Milan Štěch po setkání s prezidentem Zemanem naznačil, že možný ministr financí Andrej Babiš (ANO) by se brzkým uvedením zákona do praxe vyhnul nutnosti předložit své lustrační osvědčení před jmenováním ministrem.

Lidovci přišli s reakcí až den poté, co komunisté opět vystoupili s plánem zrušit lustrační zákon. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sice v Událostech, komentářích nechtěl přímo říct svůj osobní názor na lustrační zákon, nicméně dnes se vedení strany nechalo slyšet, že lustrační zákon je pro ně nedotknutelný. Pokud by měl být zrušen, mohl by to být důvod, proč lidovci nepůjdou do chystané koaliční vlády. „Já osobně v tom vidím velkou kolizi,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Pro KDU-ČSL není možné, aby lidi, kteří v řadách StB ničili osudy rodin, byli tímto rehabilitováni,“ dodal.

Pavel Bělobrádek v Hyde Parku:

„Neumím si představit, že bychom zasedli ve vládě, která by měla zrušení lustračního zákona v koaliční smlouvě… Předpokládám, že to by byla nepřijatelná podmínka.“

Bělobrádek konstatoval, že KDU-ČSL nezvedne ruku pro zrušení lustračního zákona minimálně v tomto období. „Jsem spíš zastáncem toho, aby ministr, který má pod sebou nějaký resort, měl negativní lustrační osvědčení. Ale je to otázka další diskuse,“ uvedl. Dodal také, že pro mnohé lidovce by zrušení lustračního zákona skutečně bylo problémem pro vstup do vlády. V pořadu Hyde Park v  pak konkretizoval, že koaliční smlouvu, kde by bylo uvedeno, že lustrační zákon bude zrušený, by nepodepsal.

Štěch: Služební zákon je systémové řešení, jak lustrační zákon eliminovat

Naopak Milan Štěch České televizi řekl, že lustrační zákon považuje v dnešní době pouze za účelovou politickou hru. Platný služební zákon prý požaduje i sám Zeman. „Pan prezident už vyjádřil názor, že mu jde zejména o to, aby v této zemi co nejdříve platil zákon o státní službě…,“ odpověděl Štěch na otázku, zda Zeman trvá na negativním lustračním osvědčení pro případné jmenování Andreje Babiše ministrem. „Řekl, že je pro něj důležité, aby vláda, která vznikne, udělala co nejdříve kroky k tomu, aby byl přijat zákon, k jehož přijetí jsme se už zavázali,“ zprostředkoval Štěch Zemanův postoj.

Šéf Senátu Milan Štěch a prezident Miloš Zeman
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pro Štěcha představuje služební zákon systémové řešení, jak lustrační zákon eliminovat. „Lustrační zákon je už překonán… Byl vždycky za hranou mezinárodně uznávaného právního řádu. V ČR splnil nějaký účel, ale 24 let po politických změnách, obecně, nejen kvůli jedné osobě Andreji Babišovi, je to už jen účelová politická hra,“ uvedl předseda Senátu. Naznačil, že sněmovna by mohla uvést v život legislativní normu ještě před jmenováním vlády, pak by prezident nepodmiňoval vstup do ministerského úřadu lustračním osvědčením.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) zase považuje celý zákon za protiústavní. „Ten zákon neříká, že z funkcí je vyloučen ten, kdo spolupracoval se státní bezpečností, ale kdo byl evidován jako spolupracovník státní bezpečnosti. Já znám případ, kdy člověk napsal, že odmítá spolupracovat, což byl velmi statečný krok, byl přesto zaevidován jako spolupracovník Stb,“ vysvětlil.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je pak přesvědčen, že diskuse o lustracích vzniku nové vlády nezabrání. „Diskuse o lustracích nezabrání vzniku nové vlády. Lidé mají úplně jiné starosti než lustrační zákon a naše země potřebuje stabilní a akceschopnou vládu. ČSSD proto bude pokračovat v intenzivních jednáních směřujících k vytvoření koaliční vlády,“ konstatoval.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák o projednávání lustračního zákona: „Diskuse na poslaneckém klubu proběhla, názory jsou různé a určitě se k tomuto zákonu ještě vrátíme při dalších jednáních poslaneckého klubu.“

Okamura je rovněž pro služební zákon

Předseda Úsvitu Tomio Okamura zopakoval, že řešení přežitého lustračního zákona vidí v překlopení do služebního zákona. „Jsme poslední zemí v Evropské unii, která nemá služební zákon… V něm jasně stanovíme podmínky, kdo může pracovat v exekutivě, a tím pádem se nemusíme o ničem dalším bavit,“ prohlásil. Zda by Úsvit podpořil prosté zrušení lustračního zákona, ale otevřeně nedeklaroval, debatu chce směrovat do systémového řešení, které v přijetí služebního zákona spatřuje.

Nicméně ani hnutí ANO iniciovat rušení lustračního zákona nebude, řekla dnes jeho místopředsedkyně Věra Jourová. „Z diskuse vzešel názor kolegů i můj vlastní, že lustrační zákon je překonaný relikt doby začátku devadesátých let, kdy splnil svůj účel. Já osobně bych hlasovala pro zrušení,“ podotkla Jourová. Hnutí tak bude nejspíš čekat, jak se situace vyvine. „Celá záležitost je rozpoutávána s tím cílem, aby se pan Babiš nestal ministrem financí. Připadá mi to účelové. Spousta lidí má nejspíš obavy, že by se ministrem stal,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v Interview DD.

Vymazat normu z českého práva navrhují již tradičně komunisté. Stačil by podle nich zákon o státní službě. Ten se na rozdíl od toho lustračního netýká ministrů, ale jen úředníků ve služebním poměru. Platit má ale až od roku 2015.  „Chceme ten prostor legislativně vyčistit od věcí, které tam podle našeho soudu nepatří,“ dodal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

TOP 09 a ODS vrtí hlavou

„Nevidíme důvod, proč nyní měnit lustrační zákon, obzvláště ne účelově kvůli jedné osobě,“ reagoval na snahy po eliminaci legislativní normy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Pro nás je ideálním řešením, když lustrační zákon prostě 'dojde', a ti lidé, kteří měli jakoukoliv spojitost s komunistickým režimem, už budou ve vyšším věku. A těch nových se lustrační zákon týkat nebude, protože budou výrazně mladší,“ dodal.

Před ním se nechal slyšet i stranický místopředseda Miroslav Kalousek, podle kterého by si ani v západním Německu v roce 1969 „neuměli představit, že ve jmenovaných funkcích budou bývalí agenti gestapa“.

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera připomněl, že nejprve strany svorně tvrdily, že bez lustračního osvědčení by neměl být nikdo ministr, nyní „v touze sestavit vládu od svých postojů ustupují“.

  • Lustrační zákon stanoví podmínky, které musejí splňovat zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, v justici, armádě a veřejnoprávních médiích, v podnicích s většinovou účastí státu nebo v České národní bance. Norma zakazuje v těchto oblastech působit lidem, kteří byli v letech 1948 až 1989 příslušníky nebo spolupracovníky StB, angažovali se minimálně v okresních výborech komunistické strany, v lidových milicích nebo studovali alespoň tři měsíce na vysokých školách někdejší sovětské tajné policie KGB. Lustrační osvědčení vydává ministerstvo vnitra. (Více o lustračním zákoně čtěte zde)

Zeman se snaží protlačit zákon o státní službě, který byl již přijat za jeho vlády. Jen neplatí: Zákon o státní službě, který v roce 2002 připravila vláda právě současného prezidenta a tehdejšího premiéra Miloše Zemana, prošel tehdy zdárně celým schvalovacím kolečkem. Dokonce už vyšel i ve Sbírce zákonů, jeho účinnost ale politici neustále odsouvají – naposledy na rok 2018.

Vydáno pod