Ve městech možná budou zóny se zákazem pro neekologické vozy

Praha - Radnice možná získají pravomoc vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět automobily, které nesplňují emisní limity. Při vyhlášené smogové situaci by mohli řidiči jezdit zadarmo po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty měst a obcí. Uvádí to novela zákona o ochraně ovzduší, kterou dnes podpořila sněmovna. Předloha by měla přispět podle autorů, tří moravskoslezských poslanců, ke zlepšení ovzduší v místech, kde jsou imisní limity překračovány. Kvůli pravidelnému překračování limitů prašnosti v Moravskoslezském kraji pohrozila začátkem října žalobou Evropská komise. Česko má dva měsíce na to, aby na výhrady Bruselu odpovědělo, jinak mu hrozí, že skončí před Soudním dvorem EU v Lucemburku.

Předkladatelé chtěli, aby sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení. Postup ale vetovaly ČSSD a KSČM. Podle  zpravodajky Kateřiny Konečné (KSČM) je předlohu třeba upravit, upozornila na to i vláda. O cílech novely se ale poslanci vyjadřovali jen kladně. Výbor bude muset předlohu projednat do čtyř dnů. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit už příští úterý.

Takzvané nízkoemisní zóny by mohly vzniknout rok potom, co radnice nařízení vydá. Úřad stanoví emisní kategorie vozů, které budou moci do zóny jezdit. Zóny by mohly být jen v oblastech se znečištěným ovzduším, které zároveň mohou motoristé objet po silnici stejné nebo vyšší třídy. Mohly by je dále zřizovat radnice lázeňských měst.

Trvalé zdroje znečištění čekají nové stropy emisí

Majitelé vozidel, na něž se zákaz vztahovat nebude, by si musely koupit a vylepit emisní plakety vydávané ministerstvem životního prostředí. Řidičům, kteří by do zóny vjeli nevyhovujícím vozidlem, by hrozila pokuta za porušení zákazu vjezdu. Výjimku by měly například automobily záchranného systému.

Vláda bude moci podle novely stanovit i nové stropy emisí pro trvalé zdroje znečištění na vymezených územích. Pocítí to hlavně jejich provozovatelé, kteří budou muset investovat řádově miliony do šetrnějšího provozu. Provoz zdrojů znečištění, u nichž emise není možné regulovat, by mohl být dokonce omezen.

Vydáno pod