Fico a Rusnok podepsali smlouvu o uznávání titulů z VŠ

Praha – Slovenský premiér Robert Fico přijel na krátkou návštěvu Česka. V hlavním městě se zdrží jen několik hodin. Dopoledne se setkal se svým českým protějškem Jiřím Rusnokem a spolu podepsali smlouvu o vzájemném uznávání diplomů. Ta má sloužit především pro studium na vysokých školách. Fica dnes ještě čeká na Karlově univerzitě přednáška a debata se studenty.

Dohoda nahrazuje dokument, který platil mezi Českou a Slovenskou republikou dříve. Důvod pro novou smlouvu je ten, že za dobu platnosti dokumentu se legislativa Česka i Slovenska změnila. V případě nejasností s ustanoveními smlouvy se sejde komise složená z českých i slovenských odborníků.

Vzájemné uznávání dokladů má sloužit hlavně pro studenty. Nepočítá například s uznáváním dokladů o regulovaných povoláních, jako jsou zdravotní sestry, advokáti či zubaři, pro něž si každý člen EU stanovuje své podmínky. Dohoda nebude uznávat ani tituly docent a profesor. Oba státy si od smlouvy slibují, že ulehčí život českým studentům na Slovensku i těm slovenským v Česku. Právě těch v Česku studuje odhadem asi 24 tisíc. Slovenským studentům odpadne i poplatek 100 euro za uznání zahraničního titulu, pro české studenty se v tomto ohledu nic nemění, jelikož mají uznávání zahraničních titulů zdarma.

Fico: Nárůstu extremismu lze čelit i řešením romské otázky

Na brífinku reagoval Fico i na nečekaný úspěch pravicového extremisty Mariana Kotleby o víkendových volbách do krajů. Podle premiéra může vláda nárůstu extremismu čelit i tím, že zvládne řešit takzvanou romskou otázku. „Myslím si, že Slovensko dlouhodobě čelí problému, jemuž říkáme romský problém. Je na vládách, jak se k tomuto problému postaví,“ uvedl Fico. Dodal, že slovenský parlament schválil návrh zákona, podle něhož každá osoba, která je odkázaná na sociální dávky, musí vykázat veřejně prospěšnou práci, jinak je vymazána z evidence.   

Takové opatření by uvítal i premiér v demisi Jiří Rusnok v Česku, podobný systém u nás v minulosti zrušil Ústavní soud. Podle Rusnoka je třeba se k systému, kdy dávky jsou podmíněny pracovní či vzdělávací aktivitou, vrátit, ale tak, aby to vyhovovalo i Ústavnímu soudu.